Σε «βέρτιγκο» ο Ερντογάν: χάνει από... όλους τους αντιπάλους του

Σε προσπάθεια να ποιήσει… την ανάγκη φιλοτιμία, αλλά και να μετριάσει τις εντυπώσεις από την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ της τροπολογίας Πάππας-Παλόν για τα F-16 αποδώθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο όρος που τέθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο, τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός, σύμφωνα με κείμενο δηλώσεων που έκανε κατά την πτήση της επιστροφής του από την Τεχεράνη και δόθηκε στην δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

«Ο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η ωμή αλήθεια για την Άγκυρα είναι ότι η τροπολογία «πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον σειρά έχει η υπερψήφισή της από την ολομέλεια, με την διαδικασία να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία αλλά και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με αυτή. Ωστόσο, προβλέπεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο αν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας της χώρας και με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Πυρά και κατά χωρών του ΝΑΤΟ

Επίσης, κατά την επιστροφή του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την απειλή του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τα υπεσχημένα και δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μετατραπεί σε «φωλιές τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία επιτρέπουν επίσης σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα.

Στην ουσία, η ρητορική του Ερντογάν εκτιμάται ότι γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, εν όψει και των εκλογών του 2023, καθώς ήδη και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία όσο αυτή πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και όσο έχει στενές σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία, θέτοντας, παράλληλα και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr