Τέλος στα σενάρια που ήθελαν το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, το ΑΚΡ, να ζητά αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, λόγω του καταστροφικού σεισμού, έβαλε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα δώσουμε απάντηση στις 14 Μαΐου»

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την προγραμματισμένη ημερομηνία της 14ης Μαΐου, καθώς, καταγγέλλοντας τις επικριτικές φωνές για την διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνησή του, δήλωσε ότι «θα τους δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στις 14 Μαΐου», παρότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για καθυστέρηση των υπηρεσιών διάσωσης και υποσχέθηκε γρήγορη ανοικοδόμηση άνω των 450.000 κατοικιών, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι κατασκευές θα γίνουν σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανόνες. Την Δευτέρα ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις των πρώτων ημερών στην οργάνωση των υπηρεσιών διάσωσης και παροχής βοήθειας.

«Καθυστερήσαμε λόγω καιρικών συνθηκών»

Επίσης, την Τετάρτη, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις καθυστέρησαν «εξαιτίας του χάους και των μετεωρολογικών συνθηκών» (γραμμή που υιοθέτησε ήδη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ), λέγοντας, πάντως ότι «ωστόσο, μόνο λίγες ώρες μετά τον σεισμό, οι υπουργοί μας ήρθαν σε επαφή με τις σεισμόπληκτες πόλεις και άρχισαν να συντονίζουν το έργο».

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τους τόπους της καταστροφής, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί στις περισσότερες πόλεις και περιοχές. Περισσότεροι από 11.400 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην Τουρκία μετά τις 6 Φεβρουαρίου. Επίσης, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχο\υν εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες περιοχές, είτε οργανωμένα από τις αρχές είτε με δικά τους μέσα.

Έλεγχος από την Εκλογική Επιτροπή

Περισσότερα από 31.000 κτίρια κατέρρευσαν και 170.000 έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και πρέπει να κατεδαφισθούν. Οι διασωθέντες έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές, κοντέινερ ή στο ύπαιθρο, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας σταμάτησαν δέκα ημέρες μετά τον σεισμό σε ένδεκα επαρχίες και συνεχίζονται μόνο στο Καχραμάνμαρας, κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, και στο Χατάι.

Αντιπροσωπεία της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας ξεκίνησε την Δευτέρα επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές προκειμένου να αποτιμήσει τις δυνατότητες οργάνωσης των εκλογών, σε μια περιοχή 13 εκατομμυρίων κατοίκων. Από την πλευρά της, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνει έξι κόμματα διαφόρων τάσεων, καλείται να αποφασίσει αύριο το όνομα του υποψηφίου της, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το HDP, δεν συμμετέχει στην συμμαχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr