Ερντογάν Αιγαίο

Στο υπουργείο Αμυνας, στο ΓΕΕΘΑ και στο υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στο Αιγαίο και στην – ήδη οριακή – ισορροπία των ελληνοτουρκικών.

«Ο Ερντογάν ψάχνεται για καυγά και δεν το κρύβει» είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Πεντάγωνο, ενώ διπλωματικές πηγές οριοθετούν την επιχείρηση έντασης που στήνει η Τουρκία στους εξής τέσσερις άξονες:

Η Αγκυρα στέλνει 87 τουρκικά πολεμικά για την “Γαλάζια Πατρίδα”

  • Από σήμερα και έως τις 5 Μαρτίου η Αγκυρα βγάζει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις. Είναι ο στόλος που θα μετέχει στην μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Mavi Vatan – Γαλάζια Πατρίδα» δημιουργώντας, με την παρουσία του και μόνον, πολεμικό κλίμα.
  • Το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» συνεχίζει την ίδια ώρα τον πλου του στο Αιγαίο, με και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να στήνει πριν από δύο 24ωρασόου προπαγάνδας για δήθεν παρενόχλησή του από ελληνικά μαχητικά, τα οποία όμως βρίσκονταν… 10 μίλια μακριά και σε ύψος 19.000 ποδιών.
  • Την προπαγάνδα αυτή ανέλαβε χθες να κλιμακώσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλοντας «προβοκάτσιες» της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Παραπλεύρως, και για πρώτη φορά, άλλαξε ακόμη και την ονομασία του Αιγαίο αποκαλώντας το «η θάλασσα των νησιών».

Ο Ερντογάν… αλλάζει όνομα στο Αιγαίο

Συγεκριμένα, σε ομιλία του στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ο Ερντογάν δήλωσε πως «από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στο Αιγαίο που οι παλιοί αποκαλούσαν ως “η θάλασσα των νησιών”, θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας σε όλα τα ύδατα που μας περικλείουν. Μου λένε κάποια πράγματα, όμως μην σας απασχολεί τίποτα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο εμείς έχουμε παρουσία με όλη μας την ισχύ με όλες μας τις δυνατότητες και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί. Οτιδήποτε και να πει ο καθένας. Όλα αυτά, δυστυχώς είναι προβοκάτσιες».

  • Στα μετόπισθεν της Αγκυρας, τα τουρκικά ΜΜΕ φορτίζουν ακόμη περισσότερο το σκηνικό και φτιάχνουν κλίμα κατά της Ελλάδας, με αφορμή την προγραμματισμένη άφιξη αμερικανικών δυνάμεων – επιθετικών ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων – στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ νοτίως της Κρήτης.

«Αυτή η προετοιμασία για ποιον είναι;», ήταν το χαρακτηριστικό ερώτημα που έθεσε η Yeni Safik, ενώ η Hurriyet κυκλοφόρησε  με τίτλο «Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη».

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ημερομηνία για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, παραμένει στον αέρα και που οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν, στην σημερινή και αυριανή τους τηλεδιάσκεψη, για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ιδίως με το ΝΑΤΟ. Και παράλληλα, βάζουν στο τραπέζι το θέμα της Νότιας Γειτονίας στρατηγικής προτεραιότητας για την ΕΕ.

Ετοιμότητα στις ένοπλες δυνάμεις

Σ’ αυτό το κάδρο, είναι προφανές πως η Τουρκία στρώνει έδαφος για ένα θερμό, εάν όχι επεισοδιακό, δεκαήμερο όπως παρατηρούν ελληνικές στρατιωτικές πηγές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, πάγια και αμετακίνητη θέση παραμένει ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά όλες αυτές τις κινήσεις, με ψυχραιμία πάντοτε και χωρίς να παρασύρεται στις τουρκικές παγίδες.

Ταυτόχρονα όμως, από το Πεντάγωνο διαμηνύεται πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και υπάρχουν έτοιμα σχέδια αντίδρασης, και κυρίως αποτροπής, σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Ερχεται και το Σαρλ ντε Γκολ

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, υπενθυμίζουν με νόημα ότι ακριβώς σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, με τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale, αναμένεται στην Κρήτη για μια ακόμα αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας που ενισχύει τον άξονα κατά της Άγκυρας.

Στην ομάδα ασφαλείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου είναι η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» , ενώ και το αμερικανικό αντιτορπιλικό Arleigh Burke, που την περασμένη εβδομάδα συνεκπαιδεύονταν νότια της Κρήτης με την Ελληνική φρεγάτα “ΑΔΡΙΑΣ”, το υποβρύχιο “ΠΟΝΤΟΣ” και μαχητικά F-16, συμμετέχει στον στολίσκο συνοδείας.

Πηγή: economico.gr