Ερντογάν μορατόριουμ

Ο …ασυγκράτητος Ερντογάν “σπάει” το μορατόριουμ του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, ώρες μόλις μετά την ανακοίνωση του από τον Γ.Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα, η ‘Αγκυρα προχώρησε σε προαναγγελία ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελλόριζου) για το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου, λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ είχαν αποφασίσει μορατόριουμ όσων στρατιωτικών ασκήσεων είχαν προγραμματιστεί για τις εθνικές επετείους Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου), όπως ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. του Βορειοατλανικού Συμφώνου.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε κάνει λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», ενώ επαίνεσε την Αθήνα και την Αγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων στόχευαν στο να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Να αποφευχθούν εμπρηστικές ενέργειες και δηλώσεις 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε και πάλι η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», κατέληξε.

Παράλληλα, χθες, στην επόμενη περιοχή που δεσμεύθηκε ανάμεσα στο Καστελλόριζο, τις τουρκικές ακτές και τη Ρόδο έπλευσε το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», την ίδια στιγμή κατά την οποία η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απομονώνεται ακόμη περισσότερο από κεντρικούς και περιφερειακούς δρώντες.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ προχώρησε σε μια αρκετά προωθημένη και σαφή ανακοίνωση ως προς τις απόψεις της κυβέρνησής του. «Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάποιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση και αποτελούν κίνδυνο για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή.

Ισχυρή στήριξη της Ελλάδας από το Ισραήλ

Το Ισραήλ εκφράζει εκ νέου την πλήρη υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων», ανέφερε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Ενδιαφέρον έχουν και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αναφέρουν ότι επιθυμούν διάλογο με την Ελλάδα και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Επισήμαιναν, ακόμη, ότι η Αγκυρα έδειξε θετική προδιάθεση στις συναντήσεις των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμαναν ότι έγινε επίσημη πρόσκληση στην Ελλάδα για τον νέο γύρο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Τουρκία, δίχως να έχουν πάρει ακόμη απάντηση.

Την ίδια στιγμή ανέφεραν ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα», λέγοντας πως οι συγκεκριμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν παραβλέπουν το ενδεχόμενο της σύγκρουσης.

Πηγή: economico.gr