Ερντογάν Μπάιντεν

Του πήρε τρεις ημέρες, αλλά τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε την νίκη Μπάιντεν και έστειλε συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο συγχαρητήριο μήνυμα του προς τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει πως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι “στρατηγικής σημασίας και βασίζονται σε γερά θεμέλια”.

«Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο απαιτούν να αναπτύξουμε περαιτέρω και να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις με βάση κοινά συμφέροντα και αξίες» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

«Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση την προσεχή περίοδο, και πιστεύω ότι η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των χωρών μας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. Σας συγχαίρω για την επιτυχία και εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχές για την ειρήνη και την ευημερία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» καταλήγει.

Ο τούρκος πρόεδρος ήταν ένας από τους ηγέτες που δεν είχαν συγχαρεί μέχρι τώρα τον Τζο Μπάιντεν, παρ΄ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο είχαν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών από το απόγευμα του Σαββάτου.

Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονταν ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο ρώσος πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η Τουρκία «θα συγχαρεί τον νικητή των αμερικανικών εκλογών μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος».

«Από σεβασμό προς τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό» συμπλήρωσε.

Πηγή: economico.gr