Ο Ερντογάν στήνει επικίνδυνο σκηνικό στο Αιγαίο και επιδεινώνει τις συνθήκες αστάθειας στην Ευρώπη

“H Tουρκική στάση απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να καταδικαστεί από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Εάν αυτό δε γίνει έγκαιρα ή ένα υποτιμηθεί η σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να γίνουν ξανά μάρτυρες μιας παρόμοιας κατάστασης με αυτή που διαδραματίζεται σε κάποιο άλλο σημείο της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν θα επιθυμούσε στα αλήθεια να δει».

Αυτή είναι η δραματική αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στις επιστολές που έστειλε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και μέσω της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

  • Η κίνηση της αποστολής της επιστολής όσο και το περιεχόμενό της μπορεί να χαρακτηριστεί ενδεικτική των ανησυχιών της Αθήνας από την κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας, που στήνει επικίνδυνο σκηνικό στο Αιγαίο και επιδεινώνει τις συνθήκες αστάθειας στην Ευρώπη.

Εκείνο που επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι το γεγονός ότι τον χορό των απειλών σέρνει ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κατευθύνει με ακραία ρητορική τις Τουρκικές επιθέσεις  προς την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν παίρνει αποστάσεις από τη Δύση

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι τη στιγμή αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Άγκυρα – και επιζήμιο για τα Τουρκικά συμφέροντα – να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αποσταθεροποιώντας τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε συνθήκες Ευρωπαϊκής κρίσης, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν, παράλληλα με τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό του, προχωρεί όλο και περισσότερο στην απομάκρυνσή του από το δυτικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία. Χθες ο Τούρκος πρόεδρος “έβγαλε τη γλώσσα” στις Ατλαντικές χώρες δηλώνοντας ότι “οι κυρώσεις τους στη Ρωσία είναι “προκλητικές”.

Ωστόσο, οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν και τα πάντα μπορεί να επιστρατεύσει ο Ερντογάν για τη νίκη του. Ο αναθεωρητισμός και το ανθελληνικό κλίμα που επιχειρεί να χτίσει ίσως να μην είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην κοινωνία, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι ενισχύει το ηγετικό προφίλ του και υπηρετεί τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr