Ο Ερντογάν

Ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται υπό τη διαρκή πίεση του διεθνούς Τύπου – έγκυρα Μέσα του οποίου ζητούν την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ – ο ίδιος επιμένει σε αυτό που γνωρίζει καλά: το Ανατολίτικο παζάρι, με σκοπό να συναινέσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Πρόκειται για “ευκαιρία”, που αξιοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος για να ικανοποιήσει διαχρονικές και νέες αξιώσεις του και αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στην Ουάσιγκτον και κυρίως στο Κογκρέσο.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Από τους Αμερικανούς η ατζέντα είναι μεγάλη. Είναι σαφές πως ο Ερντογάν θέλει να ενταχθεί εκ νέου η Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Ο αποκλεισμός της, ως γνωστόν, έγινε μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Παράλληλα, έχει ανοίξει και η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16, όπως και αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει, όμως, η τελική απόφαση εξαρτάται από το Κογκρέσο. Και εκεί, όπως παραδέχθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό δυσκολίες και αντιδράσεις.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος είναι η πρόοδος στην Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα γιατί θα έχει σοβαρά οικονομικά οφέλη.Πρόκειται για ένα θέμα, που εξαρτάται όμως και από την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία έχει στα χέρια της το βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  Στις Βρυξέλλες, πάντα θεωρούσαν πως θα έπρεπε να συντηρηθεί ο διάλογος για να μην φανεί ότι εγκαταλείπουν την Τουρκία – άλλωστε υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές της Άγκυρας που επιδιώκουν να παραχωρήσουν Τελωνειακής Ένωση.

Στο ενεργειακά, η Άγκυρα θεωρεί πως έχει καταφέρει, με αμερικανική βοήθεια, να τουμπάρει την κατασκευή του αγωγού EastMed. Πρόκειται για τη γνωστή αμερικανική παρέμβαση εξουδετέρωσης του σχεδίου, που τελικά λειτουργεί ως δώρο προς την Άγκυρα. Παράλληλα, η Τουρκία ζητά να γίνει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο, προτάσσοντας κυρίως το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σύμβουλοι του Ερντογάν και αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναφέρουν το θέμα του αγωγού και το συνδέουν με τις ευρύτερες εξελίξεις και πρωτίστως με τον ρόλο της Τουρκίας στο Ουκρανικό. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο θα επιμένουν.

Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί, η Ουάσιγκτον του στέλνει μηνύματα

Είναι προφανές πως ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί, το τεντώνει θεωρώντας πως δεν θα κοπεί γιατί θα ικανοποιηθούν στο τέλος οι αξιώσεις του ή κάποιες από αυτές. Τόσα χρόνια άλλωστε έχει μάθει πως οι δυτικοί τον χρειάζονται, σε βαθμό που να τον ανέχονται.

Αυτό το γνωρίζουν βέβαια οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον και προφανώς του στέλνουν φαρμακερά μηνύματα. Γιατί δεν είναι τυχαία η ομοβροντία άρθρων και αναλύσεων της Wall Street Jurnal, της Wasington Post, του Bloombergκαι άλλων Μέσων που ζητούν ην αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ! Αλλά και, του φιλικού προς τον Ντόναλντ Τραμπ,  Fox News το οποίο θεωρεί ότι η Τουρκία είναι το «μυστικό όπλο» του Πούτιν…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr