Παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον πιέζει ασφυκτικά την Άγκυρα να «βάλει στη ναφθαλίνη» το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, ακολουθώντας τακτική «καρότου» (άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία λόγω του νόμο CAATSA) και «μαστιγίου» (ακόμα περισσότερες κυρώσεις, αν η Άγκυρα επιμείνει στα σχέδιά της), φαίνεται ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να παίξει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, τραβώντας το σχοινί.

Αγορά νέων S-400

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται κοντά στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την προμήθεια της Άγκυρας στο εγγύς μέλλον με επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού εξαγωγών όπλων Rosoboronexport. Εδώ και καιρό και τουρκικές πηγές είχαν δηλώσει ότι η χώρα προτίθεται να ενισχύσει την αεράμυνά της με νέες συστοιχίες S-400, παρότι η Ουάσινγκτον ήταν κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ουάσινγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και ταυτόχρονα πιέζει την τουρκική ηγεσία να αποσύρει τη συστοιχία που έχει ήδη αγοράσει, απειλώντας και με νέες κυρώσεις. Μάλιστα, πριν καν ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA, η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, καθώς το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα είναι ανταγωνιστικό των stealth μαχητικών και ότι θα μπορούσε να «μάθει» να αναγνωρίζει το στίγμα τους.

Απρόβλεπτες συνέπειες

Αν οι ρωσικές ανακοινώσεις επιβεβαιωθούν και από την Άγκυρα, τότε οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον μπαίνουν σε εξαιρετικά επικίνδυνη τροχιά, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι και μόνο η απόκτηση του πρώτου συστήματος είναι μη αποδεκτή και ότι η Τουρκία θα πρέπει να το αποσύρει. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως φαίνεται, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή και νέων κυρώσεων στην Τουρκία με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr