Ερντογάν Αίγυπτος

Οι γέφυρες που επιχειρεί να ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον αραβικό κόσμο, και ειδικά με την Αίγυπτο, αποδεικνύονται ιδιαίτερα σκληρές και ο δρόμος δύσβατος. Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στο Κάιρο δεν απέδωσαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, καρπούς, η αιγυπτιακή πλευρά φαίνεται να θέτει αυστηρούς όρους για την επαναπροσέγγιση, και ο τούρκος πρόεδρος βλέπει την πολύμηνη «πολιορκία» του προς τους άραβες να πέφτει στο κενό.

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σήμερα νέα πυρά κατά της συμμαχίας Ελλάδας – Αιγύπτου, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι μια συμμαχία που συμφωνήθηκε με… το ζόρι.

Ερντογάν: Ο αιγυπτιακός λαός είναι με το ζόρι μαζί με τον ελληνικό λαό

 «Η διάθεση μας απέναντι στους Αιγύπτιους είναι θετική. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε και να συνεχίσουμε τους ιστορικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει αμέσως μετά:

 «Μας προκαλεί λύπη ότι ο αιγυπτιακός λαός με το ζόρι είναι μαζί με τον ελληνικό λαό. Ο αιγυπτιακός λαός συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό και αυτό μας προκαλεί λύπη. Γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησαν επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες και μέσω των υπουργείων Εξωτερικών».

ΑΡ: Δεν υπήρξε πρόοδος στις διερευνητικές του Καϊρου

Την ίδια ώρα, το Associated Press μετέδιδε ρεπορτάζ από το Κάιρο σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρξε σαφής πρόοδος στη διάρκεια των συνομιλιών Αιγύπτου-Τουρκίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στο ρεπορτάζ τονίζεται, ότι η αιγυπτιακή πλευρά θεωρεί ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες για «ειλικρινή» διάλογο με την Αίγυπτο. Και αυτές οι «ουσιαστικές προσπάθειες» μεταφράζονται σε δύο βασικούς όρους:

  • Να αποσύρει η Αγκυρα τους εκατοντάδες τούρκους στρατιώτες και τους χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους που μετέφερε στη Λιβύη
  • Να παραδώσει στην κυβέρνηση του Καΐρου τους ισλαμιστές που καταζητούνται από την Αίγυπτο για τρομοκρατικές ενέργειες.

Η συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου εξοργίζει την Αγκυρα

Στο ρεπορτάζ του Associated Press επισημαίνεται η οξεία αντίδραση της Αιγύπτου και της Ελλάδας στην σύναψη του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης.

Προστίθεται επίσης ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί από την συμφωνία για την ΑΟΖ που υπέγραψαν η Αίγυπτος και η Ελλάδα, την οποία και καταδίκασε η Αγκυρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr