Ο Ερντογάν τάζει αυξήσεις μισθών για να κατευνάσει το λαό του

Με αυξήσεις σε μισθούς επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τη εκτίναξη του πληθωρισμού και να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Έτσι, ο τούρκος πρόεδρος -μέσα σε μια μέρα- έταξε αυξήσεις σε μισθούς γιατρών, δασκάλων και καθηγητών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα  λάβουν αύξηση μισθού κατά 1.000 τουρκικές λίρες (65 ευρώ), και οι διευθυντές κατά 2.000 λίρες (130 ευρώ).

Μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών και αυξήσεις στους γιατρούς

Παράλληλα, υποσχέθηκε να καταργήσει τις διακρίσεις μεταξύ συμβασιούχων και μόνιμων εκπαιδευτικών. «Οι συμβασιούχοι καθηγητές θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους καθηγητές μας», δήλωσε.

Ταυτόχρονα,  ο Ερντογάν ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση και των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. «Θα δώσουμε επιπλέον 2.500 λίρες (165 ευρώ) στους ειδικευόμενους γιατρούς και 5.000 λίρες (ήτοι 330 ευρώ) στους υπόλοιπους γιατρούς», ανακοίνωσε.

Σε απόγνωση ο τουρκικός λαός

 Οι υποσχέσεις Ερντογάν έρχονται την ώρα που η πολιτική των υψηλών επιτοκίων εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού οδηγεί την τουρκική λίρα σε ιστορική υποτίμηση και τον τουρκικό λαό σε βίαιη φτωχοποίηση και απόγνωση.

Οι διαδηλώσεις, με κυρίαρχο σύνθημα «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» γίνονται όλο και πιο έντονες, με τους πολίτες να αδυνατούν να αγοράσουν βασικά αγαθά – ακόμη και ψωμί.

Λόγω της κρίσης της λίρας, ο πληθωρισμός «τρέχει» αυτή τη στιγμή με ρυθμούς που ξεπερνούν το 20%.

Παρά ταύτα, ο τούρκος πρόεδρος επιμένει να υποστηρίζει πως η Τουρκία βρίσκεται σε έναν «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δρόμο στην οικονομία της.

“Αυτό που κάνουμε είναι παρακινδυνευμένο αλλά σωστό…”

«Αυτό που κάνουμε είναι σωστό. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα προχώρησε χθες σε παρεμβάσεις στην χρηματαγορά για να ανακόψει την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου – παρεμβάσεις, ωστόσο, που δεν απέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Νέα καθίζηση της λίρας

Το τουρκικό νόμισμα έκανε χθες νέα ιστορική βουτιά, χάνοντας σχεδόν το 6% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Λίγο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρώς φθάνοντας στις 13,10 λίρες ανά  δολάριο και 14,90 λίρες ανά  ευρώ.

«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας στον οριστικό χαρακτήρα της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του.

«Η χώρα μας δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια» διακήρυξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr