Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του Ερντογάν εν όψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η διαδικασία και όχι η ουσία της διαπραγμάτευσης ώστε σε μια νέα διάσκεψη με την ίδια σύνθεση, να επιδιωχθεί να γίνει το τελευταίο βήμα, το οποίο έμεινε μετέωρο το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Η ελληνο-κυπριακή πλευρά
Η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί αυτονόητο ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποτελούν συνέχεια αυτών στο Κραν Μοντανά από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί, ενώ η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, δηλώνουν πως δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, καθώς όλες οι προσπάθειες που έγιναν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.
Η τουρκική πλευρά εσχάτως ανακάλυψε έναν καινούργιο όρο για να προωθήσει τις επιδιώξεις της στην Κύπρο. Εγκατέλειψε την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και υιοθέτησε την «κυριαρχική ισότητα» η οποία παραπέμπει ευθέως στην αναγνώριση δύο κυρίαρχων κρατών τα οποία ενδεχομένως θα υφίστανται πλάι πλάι στο πλαίσιο συνομοσπονδίας.
Αυτή η στροφή, ανατρέπει όλο το οικοδόμημα του κυπριακού το οποίο δημιουργήθηκε από τις συνομιλίες δεκαετιών, με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Τί δείχνει η αλλαγή στάσης της Τουρκίας
Η αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς καταδεικνύει πως η Άγκυρα, ενδιαφέρεται, λίγο έως καθόλου για τους Τουρκοκύπριους, καθώς ο βασικός της στόχος είναι ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου πέριξ της Κύπρου. Διεκδικεί για τον εαυτό της μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμμετοχή στην ΑΟΖ ολόκληρου του νησιού.
Η επιδίωξη της Άγκυρας μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα, αν και υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, τουλάχιστον εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωση του απέφυγε να αναφερθεί σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το έκανε όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο κείμενο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο (UNFICYP).
Ξεκάθαρα αρνητικά στο ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών, έχει τοποθετηθεί η ΕΕ, με τοποθετήσεις του Σαρλ Μισέλ και του Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμμαχο του θέλει τον Τζόνσον ο Ερντογάν
Χθες, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν το Κυπριακό και θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε τις πρόσφατες προσπάθειες Αγγλίας σχετικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση των δύο κρατών θα δημιουργήσει μια win-win κατάσταση και για τα δύο μέρη στο νησί, καθώς και νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία για όλους τους άλλους.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία διατηρεί εποικοδομητική στάση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και στην Κύπρο, ενώ δεν δίστασε να επαναλάβει και «την δέσμευσή του για ηρεμία και για συνέχιση των διερευνητικών επαφών παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας»!
Υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ο Τζόνσον
Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους τοποθετήθηκε υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας .
Συγκεκριμένα οι Μπόρις Τζόνσον και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την επικείμενη άτυπη πενταμερή υπό τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεχίζει να είναι σθεναρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο 13 Τούρκων υπηκόων στο βόρειο Ιράκ και καταδίκασε τη δράση των τρομοκρατών του PKK, αναφέρει επίσης η σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: economico.gr