Σήμερα, η Τουρκία πραγματοποιεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη και φέρεται να έχει αναμειχθεί και στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης, προκαλεί -με κίνδυνο θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα- στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, απέκτησε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 κόντρα στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ενώ στο παρελθόν έχει βομβαρδίσει περιοχές στο Ιράκ και παρά τρίχα να προκαλέσει την μήνι της Μόσχας όταν κατέρριψε ρωσικό αεροπλάνο.

Αν όλα αυτά δεν περιγράφουν με ακρίβεια την mentalite του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το πώς οραματίζεται το ρόλο της Τουρκιας, ο ίδιος φρόντισε με νέες δηλώσεις του να τον κάνει απολύτως σαφή, καθώς έδωσε το δικαίωμα στη χώρα του για επεμβάσεις ακόμα και στη Σομαλία.

«Έχουμε… ευθύνη»

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει βάρος από την κληρονομιά των (Οθωμανών) προγονών, η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεκτείνεται και να επεμβαίνει «οπού υπάρχει βία» και οπού είχαν φτάσει οι πρόγονοι των Τούρκων, από τη Λιβύη στη Σομαλία και από την Αρμενία μέχρι οπουδήποτε είναι αναγκαίο.

«Κάποιοι μας λένε “μην επεκτείνεστε”. Μα υπάρχει βία… Στη Λιβύη υπάρχει βία. Δεν μπορούμε να σωπάσουμε. Στα 911 χιλιόμετρα των συνόρων μας υπάρχει βία. Στη Συρία υπάρχει βία. Τι να κάνουμε, να σωπάσουμε; Από την άλλη, στη Σομαλία υπάρχει βία. Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Υπάρχει μια ιστορική ευθύνη που μάς έχουν φορτώσει οι πρόγονοί μας. Και δε σταματάμε, και προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας εκεί που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: economico.gr