Ο Ερντογάν βρυχάται και η Αθήνα είναι σε αναμμένα κάρβουνα

Αυξημένη εγρήγορση επικρατεί στην Αθήνα μετά τη ρήξη Μπάϊντεν – Ερντογάν, με διπλωματικές πηγές να εκτιμούν ότι εισερχόμαστε για μία ακόμη φορά σε αχαρτογράφητα νερά, αφήνοντας πίσω τις ήρεμες μέρες του καλοκαιριού.

Έξαλλος ο Ερντογάν με Μπάιντεν 

Ο θυμός του Τούρκου Προέδρου στο ταξίδι της επιστροφής του από τη Νέα Υόρκη ήταν ασυγκράτητος. Τόσο που επέστρεψε σε ρητορικές που θύμισαν σε πολλούς την εποχή που ήταν σε έξαρση το συριακό και υπήρχε ευθεία σύγκρουση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και πρόσθεσε ότι για την Τουρκία το θέμα των S-400 έχει τελειώσει”.

Όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν, μετά τον πάγο του πρώτου διαστήματος από τον Λευκό Οίκο, αναθάρρησε στις αρχές του καλοκαιριού όταν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, με την ευκαιρία της αναχώρησης των αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Πίστευε, λοιπόν, ή ευελπιστούσε, ότι θα υπάρξει νέο τετ α τετ με τον πλανητάρχη και ότι μέσω αυτού θα επιβεβαιωθεί τόσο ο νέος ρόλος που ο ίδιος θέλει να προσδώσει στην Τουρκία όσο και το δικό του ηγετικό προφίλ, σε μία στιγμή, που η τουρκική οικονομία καταρρέει και αυξάνεται η αντίδραση της κοινωνίας για τη διακυβέρνησή του.

Η Ουάσιγκτον δεν του πρόσφερε τίποτα από τα δύο, και ο κ. Ερντογάν επανέφερε στο τραπέζι τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα στην Αθήνα 

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία, αλλά και με αυξημένη ετοιμότητα. Χθες, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, έσπευσε να στείλει μήνυμα μέσω της συνέντευξή του στο Bloomberg,  ότι υπάρχει μία και μόνη διέξοδος για τα περίπλοκα ζητήματα με την Τουρκία αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μας και αυτή είναι το διεθνές δίκαιο.

«Είχαμε ανάλογα θέματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο με τις οποίες και υπογράψαμε τις σχετικές συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αντίθεση με τη θεσμική στάση που κρατάει η Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέρχεται με ταχύτητα στην τακτική των προκλήσεων, στην προσπάθειά του να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για να πιέσει την Ε.Ε και τη διεθνή κοινότητα, με τις παράλογες απαιτήσεις του ανά χείρας.

Η προσπάθεια Ερντογάν για επιβολή τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο

Είναι ενδεικτική η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμη και μόλις έξω από τα χωρικά ύδατα της Κρήτης με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας και με τις παρενοχλήσεις του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo. Κάτι, που η Αθήνα θεωρεί ως “τεράστια πρόκληση”.

Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της κλιμάκωσης εκ μέρους της Αθήνας για την πρόκληση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε νέα NAVTEX για συνέχιση των ερευνών του Nautical Geo σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (βάσει της οριοθέτησης με την Αίγυπτο ) ανατολικά της Κρήτης, από τις 24-26 Σεπτεμβρίου. Η Τουρκία με δική της αναγγελία επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι «μέρος της περιοχής που δεσμεύθηκε ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες εντός της περιοχής τουρκικής αρμοδιότητας πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Το θετικό της υπόθεσης

Το θετικό στοιχείο είναι ότι και στην περίπτωση της προηγούμενης ελληνικής NAVTEX και παρά την παρενόχληση του ερευνητικού από παραπλέον τουρκικό πολεμικό σκάφος οι έρευνες του πραγματοποιήθηκαν κανονικά, και ο πλοίαρχος του Nautical Geo απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς απαντώντας ότι πρόκειται περί ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι οι έρευνες διεξάγονται βάσει Αναγγελίας των Ελληνικών Αρχών.

Ιδιαίτερα θετικό όμως είναι το γεγονός ότι παρά την προσπάθεια εμπλοκής της Τουρκίας, η εταιρία Poseidon που έχει μισθώσει το ερευνητικό, έσπευσε αμέσως μετά να ζητήσει και πάλι από τις Ελληνικές αρχές την έκδοση νέας NAVTEX για συνέχιση των ερευνών.

Η κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας της Exxon Mobil με τον Αναστασιάδη

Για την Αθήνα, πάντως, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι την ώρα που ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις, η ηγεσία του αμερικανικού πετρελαϊκού  κολοσσού Exxon Mobil θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, για να του ανακοινώσει τα σχέδια της σχετικά με το πρόγραμμα γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πληροφορίες εμφανίζουν τον αμερικανικό κολοσσό αποφασισμένο να επαναλάβει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε το “μπαλάκι” περνάει ξανά στα χέρια της Άγκυρας, η οποία έχει απειλήσει με νέα αποστολή του γεωτρύπανού της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr