Αιγαίο

Με μεθοδικά – προκλητικά μεν, μελετημένα δε – βήματα ο Ταγίπ Ερντογάν δοκιμάζει ξανά τα όρια Αθήνας και Ευρώπης στο Αιγαίο, εν όψει της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου και του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Ο τούρκος πρόεδρος παίζει ξανά την τακτική της «γάτας με το ποντίκι» σε τρία μέτωπα: Με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στην οποία μετέχουν 87 πολεμικά πλοία, με τις έρευνες του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» και με ένα νέο μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Σε αναμονή η “Γαλάζια Πατρίδα”

Οι κινήσεις Ερντογάν, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα δείχνουν – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – ότι σκοπεύει να τραβήξει το σχοινί τόσο όσο χρειάζεται για να συντηρεί ενεργή την γραμμή των προκλήσεων κατά της Ελλάδας, αλλά να μην ρισκάρει μια μετωπική ρήξη με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές επισημαίνουν τα εξής:

  • Η άσκηση με την προκλητική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» άρχισε τυπικά χθες, όμως έως αργά το βράδυ ο τουρκικός στόλος συγκεντρωνόταν στους ναυστάθμους και δεν είχε βγει για ανοιχτές επιχειρήσεις με την επίκληση των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίου.
  • Για την άσκηση έχουν δεσμευτεί εννέα περιοχές, οι οποίες όμως βρίσκονται κυρίως ανατολικά και δείχνουν ότι η Τουρκία στέλνει μήνυμα ότι κινείται «προσεκτικά».
  • Η ουσία των ασκήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει έως και την 6η Μαρτίου. Θα συμμετάσχουν 82 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού: 5 περιπολικά πλοία, 12 θαλάσσια ελικόπτερα μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ομάδες αμφίβιων θαλάσσιων σωμάτων και SAT/SAS από την Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, ελικόπτερα γενικής χρήσης και επίθεσης από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων.
  • Θα συμμετάσχουν επίσης F16 και F4. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι ενώ θα πραγματοποιούνται και πυροβολισμοί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικό περιβάλλον επιχείρησης.

Το “Τσεσμέ” επέστρεψε στον κόλπο της Σμύρνης

  • Ταυτόχρονα με την έναρξη της κινητικότητας του τουρκικού στόλου ο κυβερνήτης του «Τσεσμέ» έλαβε εντολή να εγκαταλείψει το κεντρικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής, που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη NAVTEX, και από χθες το πρωί έχει αποσυρθεί στον κόλπο της Σμύρνης.
  • Μετά την αποχώρηση του «Τσεσμέ» καταγράφηκαν 30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι 28 εξ αυτών ήταν από 2 αεροσκάφη κατασκοπευτικά – ναυτικής συνεργασίας ATR 72 και οι δύο από F-16. Ενδεικτικό της προκλητικής συμπεριφοράς είναι ότι σημειώθηκε και μία εμπλοκή.

Το σχέδιο της ελεγχόμενης έντασης

Κατά τις ίδιες πηγές, όλα αυτά δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να παίξει το επόμενο διάστημα με τα νεύρα της Ελλάδας και να δοκιμάσει τα όρια ανοχής των ευρωπαίων – και ειδικά της Γερμανίας – ανοίγοντας και κλείνοντας τον διακόπτη της έντασης κατά το δοκούν.

Στο ελληνικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων η επιφυλακή παραμένει διαρκής, η εκτίμηση που υπάρχει όμως σε διπλωματικούς κύκλους είναι ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει μια περίοδο «ελεγχόμενης έντασης» προκειμένου να μην φανεί ότι δυναμιτίζεται πλήρως το κλίμα με δική της ευθύνη. Και τούτο διότι αφενός εκκρεμεί ο ορισμός της τελικής ημερομηνίας για τις διερευνητικές και, αφετέρου, επίκειται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ΕΕ όπου, παρά την γερμανική «ασπίδα» προς την Τουρκία, το θέμα των κυρώσεων κατά της Αγκυρας θα μπει  ξανά στο τραπέζι .

Πηγή: economico.gr