Τσαβούσογλου ευρωπαϊστής

Βλέπει “παράθυρο ευκαιρίας” στον ευρωτουρκικό διάλογο, εντάσσει στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αγκυρας-Βρυξελλών τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, και ζητά από την Ε.Ε. επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, απελευθέρωσης της βίζα, και διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλιμακώνει την τουρκική “επιχείρηση γοητείας” προς τις Βρυξέλλες και επιδεικνύοντας ως “διαβατήριο” καλών προθέσεων τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ζητά “ανανεωμένο διάλογο” με την Ευρώπη.

“Εχουμε παράθυρο ευκαιρίας”

«Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διαδικτυακή διάσκεψη που πραγματοποίησε με τον ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι το 2020 «ήταν μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ωστόσο η ΕΕ έτεινε χέρι στην Τουρκία τον Δεκέμβριο κι εμείς απαντήσαμε θετικά. Οι πρόσφατες επαφές μας με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν ότι οι περισσότεροι στην ΕΕ συμφωνούν σε αυτή την προσέγγιση. Στις συναντήσεις μου στις Βρυξέλλες, αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη.

Αποφασίσαμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ αποτελεί πραγματικά ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, πιστεύω ότι η εταιρική σχέση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Φυσικά, υποστηρίζουμε αυτήν τη συνεργασία. Αποδείξαμε επίσης ότι μπορούμε να συνεργαστούμε επιτυχώς και το 2016 κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχει μια πραγματική συνεργασία εδώ ως υποψήφια χώρα», πρόσθεσε.

Οι τέσσερις επιδιώξεις της Αγκυρας

Στο σημείο αυτό ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε καθαρά και την νέα ευρωτουρκική ατζέντα, όπως και επιδιώξεις της Αγκυρας δηλώνοντας ότι “όπως σε όλες τις σχέσεις και τα δύο μέρη έχουν προσδοκίες”. «Ζητούμε”, δήλωσε, “την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, αναμένουμε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και τη συνέχιση της συνεργασίας σε τομείς όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η μετανάστευση. Ξεκινήσαμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Γαλλία. Μια διαδικασία μεταρρύθμισης έχει επίσης ξεκινήσει στη χώρα μας. Έχουμε προτείνει τη διοργάνωση μίας πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει η υποστήριξη της Ολλανδίας σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Αυτή η συνάντηση θα αποφέρει εξαιρετικά παραγωγικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: economico.gr