Ερντογάν Ε.Ε.

Το… ευρωπαϊκό πρόσωπο της Τουρκίας θυμήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το «sofagate», ζητώντας από την Ε.Ε. να δώσει στην Αγκυρα το αντάλλαγμα που «δικαιούται» για την στήριξή της στο προσφυγικό: Την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς διακρίσεις, όπως είπε, έναντι των άλλων υποψήφιων χωρών.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία επιθυμεί ακόμα να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Την περασμένη εβδομάδα, φιλοξενήσαμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη χώρα μας για τις εξελίξεις στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης των βίζα», δήλωσε προσθέτοντας:

«Ελπίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη, η οποία έχει εξαπλωθεί σε ένα ευρύ φάσμα, θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τις σχέσεις μας. Η Τουρκία ήταν πάντα ειλικρινής και διαφανής στις σχέσεις της με την ΕΕ. Έχουμε λάβει μέτρα για την πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ, ένα προς ένα».

“Αποτρέψαμε την μετανάστευση, θέλουμε να μπούμε στην Ε.Ε.”

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι το αίτημά του είναι να ακολουθήσει η ΕΕ την ίδια διαδικασία με τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες και τόνισε:

«Κάποιες χώρες κατέθεσαν σχετική αίτηση μετά από εμάς, είναι γεγονός ότι είμαστε μπροστά από αυτές. Αποτρέψαμε τη μετανάστευση που θα οδηγούσε σε σοβαρές πολιτικές οικονομικές κρίσεις στην ΕΕ. Το μόνο αίτημά μας από την ΕΕ είναι να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με τις άλλες χώρες των οποίων η ένταξη έγινε αποδεκτή».

Σχετικά με τις επαφές με την κυβέρνηση της Λιβύης, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Φιλοξενήσαμε χθες τον πρωθυπουργό της Λιβύης στην Άγκυρα. Η Λιβύη δεν είναι, απλώς, ακόμα μια χώρα για εμάς. Ενδιαφερόμαστε για την ειρήνη στη Λιβύη, με την οποία μετράμε σχεδόν 500 χρόνια σχέσεων, αλλά θέλουμε και τη δική μας επιβίωση.

Δεν διστάζουμε να σταθούμε στο πλευρό των Λίβυων αδερφών μας, ενάντια σε επιθέσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας. Διασφαλίσαμε ότι η Λιβύη βρίσκεται ξανά στο δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης. Η προσδοκία μας από τη διεθνή κοινότητα είναι ότι θα υποστηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αφήνοντας τους πραξικοπηματίες στην άκρη».

Πηγή: economico.gr