Η ανησυχία των επενδυτών για παγκόσμια ύφεση οδηγεί σε πωλήσεις και στα αγαθά, με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων να καταγράφουν σημαντική πτώση στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής το αμερικανικό αργό έχανε περίπου 5,5% με την τιμή του βαρελιού να πέφτει κάτω από τα 80 δολάρια και να διαμορφώνεται σχεδόν στα 79 δολάρια. Όσον αφορά στο brent, κι εκεί παρατηρείται αποκλιμάκωση της τιμής σε ποσοστό πάνω από 5% με την τιμή του βαρελιού να διαμορφώνεται κοντά στα 86 δολάρια.

Τώρα, όσον αφορά στο φυσικό αέριο, το Ολλανδικό TTF που αποτελεί την τιμή αναφοράς της ΕΕ έχασε περίπου 5% της αξίας του και η τιμή του διαμορφώνεται κάτω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, λίγο πάνω από τα 178 ευρώ, συνεχίζοντας μια πτωτική πορεία τεσσάρων συνεχών εβδομάδων, όσον αφορά στις τιμές του τρέχοντος μήνα.

Οι λόγοι της πτώσης

Σχετικά με την πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη συνεχίζει να δημιουργεί αποθέματα για το χειμώνα και σταδιακά να απεξαρτάται από το ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα η τιμή συνολικά να συμπιέζεται προς τα κάτω, αν και τονίζουν ότι δεν αποκλείονται έντονες διακυμάνσεις στο μέλλον.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο, η αντίδραση των αγορών αποδίδεται κυρίως στην απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και τον πρόεδρό της, Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, θα συνεχιστεί, παρότι εκτιμάται ότι έτσι συμπιέζεται η ανάπτυξη και αυξάνει ο κίνδυνος ύφεσης.

Μάλιστα, ο Πάουελ δήλωσε διατεθειμένος να ρισκάρει μία ήπια ύφεση και σημαντική αύξηση της ανεργίας προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τη ραγδαία αύξηση των τιμών, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία έδειξαν ότι βάθυνε τον Σεπτέμβριο η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και ότι η οικονομία της πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση.

Προειδοποιήσεις από ΙΕΑ

Εν τω μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής του του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε ότι η ενεργειακή ασφάλεια απειλεί τον χειμώνα να συντρίψει την ενότητα της ΕΕ και να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για το «σενάριο της Άγριας Δύσης», όπου ευρωπαϊκές χώρες θα περιορίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές ή θα σταματήσουν να συνεργάζονται με τις γειτονικές χώρες.

Ο Μπιρόλ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον εφησυχασμό της Ευρώπης, αφού η ήπειρος πέτυχε να δημιουργήσει αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τους χειμερινούς μήνες, ενώ η ζήτηση κορυφώνεται. Ακόμη και αν η Ευρώπη απέφευγε τις «αρνητικές εκπλήξεις» στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, όπως ένας ψυχρότερος από το αναμενόμενο χειμώνας, θα δει «μώλωπες» (ύφεση και «σημαντική ζημιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών) τους επόμενους μήνες, είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr