Η Ευρώπη στα πρόθυρα νέας ύφεσης

Η οικονομία της ευρωζώνης, μπορεί να εμφάνισε δυναμική εντυπωσιακής ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ο φόβος όμως μιας νέας – και απρόβλεπτης σε ένταση και έκταση –  ύφεσης επιστρέφει μαζί με τα lockdowns.

Το ορμητικό δεύτερο κύμα της πανδημίας αναγκάζει ήδη πολλές κυβερνήσεις, από την Γερμανία και την Γαλλία έως την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα να κλείσουν ξανά – ολικώς ή μερικώς – τις εθνικές οικονομίες.

  • Ως εκ τούτου, πολλοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά πιθανό ότι η ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου θα αποδειχθεί παρένθεση και πως τελικά η χρονιά θα κλείσει με την ύφεση σε διψήφια ποσοστά.

«Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα επηρεάσουν το τέταρτο τρίμηνο, με συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση» προβλέπει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank για την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Και επισημαίνει ως καταλυτικό παράγοντα την αναμενόμενη εξασθένηση της ζήτησης για εξαγωγές αποτελούν την βασική ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας.

«Με ένα αδύναμο οικονομικό momentum στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, θα υπάρξει επίδραση και στην επίδοση του 2021. Άλλωστε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα lockdown, το οποίο ενδέχεται να διαρκέσει έως και τους πρώτους μήνες του 2021», προσθέτουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Η γερμανική οικονομία, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν και κορυφώθηκε η υγειονομική κρίση, παρουσίασε ύφεση της τάξης του 9,8% του ΑΕΠ, ενώ στο τρίτο τρίμηνο εμφάνισε ανάκαμψη 8,2% του ΑΕΠ (σε τριμηνιαία βάση).

  • «Τον χειμώνα μάλλον θα δούμε επίμονους περιορισμούς σ’ όλη την Ευρώπη. Αναμένουμε πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά και μια αδύναμη έναρξη του 2021» εκτιμά και η Morgan Stanley.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, και επέδειξε θεαματικό ρυθμό ανάκαμψης, της τάξης του 12,7% στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο παρατηρείται στις περισσότερες χώρες, εκτιμάται ότι θα φέρει, συνολικά, νέα περιοριστικά μέτρα και επομένως, νέα οικονομική αναταραχή, οδηγώντας στις αρχές του 2021 την ευρωζώνη και πάλι στην στασιμότητα ή ακόμη και στην ύφεση.

Πηγή: economico.gr