Συνεχώς νέα κεφάλαια ανοίγουν στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ο οποίος είναι σε εξέλιξη εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο.

Νέο επεισόδιο η δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκατάσταση πυρηνικών στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, ο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε μια δήλωσή του φάνηκε να «αδειάζει» τον Ρώσο ομόλογό του και να δηλώνει ότι η Λευκορωσία θα είναι αυτή που θα έχει τον έλεγχο κάθε πυρηνικού όπλου που θα τοποθετηθεί στο έδαφος της.

«Όλος ο χειρισμός θα γίνεται από εμάς στη Λευκορωσία», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα πυρηνικά όπλα.

Σημειώνεται όμως, ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραδώσει τον έλεγχό τους στις τοπικές αρχές.

Επομένως, η δήλωση του Λουκασένκο έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών του και του Ρώσου προέδρου. Εξάλλου, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν θα παραβιαστούν οι συνθήκες μη διάδοσης ελέγχου και πρόσβασης στην τεχνολογία των πυρηνικών όπλων.

Η Λευκορωσία σημειώνεται ότι φιλοξενούσε μεγάλο μέρος του σοβιετικού στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου πριν το παραδώσει στη Ρωσία το 1994 σε αντάλλαγμα για δέσμευση προστασίας έναντι πυρηνικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ο Λουκασένκο σημείωσε ακόμη ότι είχε διαφωνήσει με την παράδοση των πυρηνικών όπλων στη Ρωσία τότε, αλλά δέχθηκε πιέσεις να υποχωρήσει. Δήλωσε ακόμη ότι ζήτησε από τον Πούτιν να στείλει πίσω στη Λευκορωσία πυρηνικά όπλα, ενώ επίσης διέταξε να αποκατασταθούν οι παλιές εγκαταστάσεις αποθήκευσής τους.

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πλειονότητά τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με θέμα την ανάπτυξη “τακτικών” πυρηνικών όπλων που ανακοίνωσε η Μόσχα στη Λευκορωσία, την οποία καταδίκασαν ξεκάθαρα οι χώρες της Δύσης.

«Έχουμε εδώ ένα επιπλέον πλήγμα στην αρχιτεκτονική του ελέγχου των όπλων, στη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη και στην ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς». κατήγγειλε ο Γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε η Ουκρανία.

«Ας είμαστε σαφείς, καμιά άλλη χώρα δεν επικαλέστηκε τη χρήση πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση αυτή, καμιά χώρα δεν απειλεί τη ρωσική κυριαρχία», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας Τζέιμς Καριούκι.

Η ρωσική ανακοίνωση “είναι μια νέα απόπειρα εκφοβισμού και εξαναγκασμού. Δεν έπιασε μέχρι τώρα και δεν θα πιάσει. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την αυτοάμυνά της”, πρόσθεσε.

Παρότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλα μέλη του Συμβουλίου καταδίκασαν κατηγορηματικά την ανακοίνωση της Μόσχας, ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχία για τυχόν διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Δεν θεραπεύεται το κακό με το κακό» δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρεσβευτής Ρονάλντο Κόστα Φίλιο.

Η Ρωσία αναφέρθηκε στην πολιτική “διαμοιρασμού των πυρηνικών όπλων” που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ κυρίως με την τοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, για να αιτιολογήσει τη συμφωνία της με τη Λευκορωσία, μια θέση που επανέλαβε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η αντίδραση σε μια συμφωνία διαμοιρασμού των πυρηνικών όπλων με την τοποθέτηση όπλων σε ένα μη πυρηνικό κράτος συνιστά επίσης παραβίαση των υποχρεώσεων προς την TNP», τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρεσβευτής καταγγέλλοντας μια «ισοπέδωση προς τα κάτω που δεν εγγυάται την ασφάλεια κανενός, ανεξάρτητα ποιος έκανε το πρώτο βήμα».

«Την 25η Μαρτίου, η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνία με τη Λευκορωσία για να σταθμεύσει τα μη στρατηγικά πυρηνικά της όπλα στο λευκορωσικό έδαφος. Όταν πρόκειται για θέματα που συνδέονται με τον πυρηνικό εξοπλισμό, θέλω να είμαι σαφής: όλα τα κράτη πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, σε παρανόηση ή σε εσφαλμένη κρίση», δήλωσε από την πλευρά της η Ιζούμι Νακαμίτσου, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού.

Η θέση της Κίνας

Όσον αφορά την Κίνα, η χώρα αυτή ζήτησε την κατάργηση των συμφωνιών διαμοιρασμού των πυρηνικών όπλων.

«Ζητούμε να μην υπάρξει καμιά ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο εξωτερικό από οποιοδήποτε πυρηνικό κράτος, και ζητούμε την απόσυρση των πυρηνικών όπλων που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό». δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ, χωρίς να αναφέρει καμία χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr