Nord Stream 2

Ο γεωπολιτικός πόλεμος για τον NordStream 2 βάζει νέα φωτιά στην ενεργειακή κρίση και απογειώνει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Καταλύτη της νέας έκρηξης αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Γερμανίας να «παγώσει» την έναρξη λειτουργίας του αγωγού NordStream2 – γεγονός, που προκαλεί δυσαρέσκεια στην Μόσχα, εγείρει ερωτήματα για την αύξηση των ροών αερίου από την Gazprom προς την, «στεγνή» από ενεργειακά αποθέματα, Ευρώπη και υποκρύπτει σαφή κλιμάκωση του γεωπολιτικού μπρα ντε φερ στην περιοχή με εμφανή πίεση και από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Εκτόξευση στις τιμές του φυσικού αερίου

Σ’αυτό το μπρα ντε φερ δείχνει πλέον επικίνδυνα εγκλωβισμένη η Ευρώπη, καθώς η απόφαση της γερμανικής Αρχής Ενέργειας εκτόξευσε ακαριαία τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά 12% ακυρώνοντας την σχετική αποκλιμάκωση που διαφαινόταν στην αγορά μετά τις αρχές του μήνα. Ήρθε, δε, την ώρα που κορυφαίοι παίκτες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, όπως η Trafigura, προειδοποιούν ακόμη και με κυλιόμενα μπλακ άουτ τον χειμώνα στις χώρες της Ε.Ε.

Το «μπλόκο» στον NordStream2 από την γερμανική Αρχή βασίστηκε στην επίκληση νομικών κωλυμάτων και, συγκεκριμένα, σ το επιχείρημα ότι για να λειτουργήσει ο αγωγός πρέπει προηγουμένως το κονσόρτισουμ του οποίου ηγείται η ρωσική Gazprom να συστήσει θυγατρική εταιρία που θα τρέχει το έργο στην Γερμανία και θα υπόκειται στην εθνική νομοθεσία.

«Η έγκριση της λειτουργίας του Nord Stream 2 θα εξεταστεί εκ νέου μόνον όταν ο διαχειριστής οργανωθεί σε νομική μορφή συμβατή με το γερμανικό δίκαιο», ανέφερε η ανακοίνωση από το Βερολίνο.

«Η εταιρεία μας λαμβάνει υπ’ όψιν της τη συγκεκριμένη απόφαση και θα κινηθεί προς τη συμμόρφωσή της» ήταν η λακωνική απάντηση της διοίκησης της Nord Stream 2 μετά από ερώτηση του Bloomberg, πρακτικά ωστόσο – και όσο γρήγορα κι εάν κινηθούν οι διαδικασίες – οι αναλυτές δεν βλέπουν πλέον καμία πιθανότητα έναρξης λειτουργίας του αγωγού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

“Στεγνώνει” από ενέργεια η Ευρώπη

Αυτό σημαίνει ότι η «διψασμένη» για ενέργεια Ευρώπη θα στερηθεί έως τότε τουλάχιστον 55 δις κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου – την ποσότητα, δηλαδή, που εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφέρει ο αγωγός NordStream2 ο οποίος κινείται υποθαλάσσια στην Βαλτική και παρακάμπτει σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα διαδρομή μέσω Ουκρανίας.

Ως άμεση συνέπεια, οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν χθες άλμα σε υψηλό τριών εβδομάδων. Τα συμβόλαια του ολλανδικού φυσικού αερίου έκαναν άλμα έως και 12% και το απόγευμα είχαν φθάσει στα 88,82 ευρώ ανά mwh. Η τιμή των βρετανικών συμβολαίων του Δεκεμβρίου εκτοξεύτηκε κατά 10%, στις 2,24 στερλίνες ανά θερμική μονάδα.

Εως αργά χθες δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Gazprom ή το Kρεμλίνο, ο αντιπρόεδρος ωστόσο της ρωσικής Ανω Βουλής Κονσταντίν Κοσάτσιοφ δήλωσε στο TASS πως «κάθε καθυστέρηση στην λειτουργία του αγωγού, και δη παραμονές του χειμώνα, δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης».

Το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ

Το μήνυμα αυτό εκλαμβάνεται και ως προειδοποίηση – κατά κάποιες πλευρές και ως εκβιασμός – του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Ευρώπη ότι θα απαντήσει δεόντως στο γεωπολιτικό τερέν. Οι αναλυτές βλέπουν πίσω από την απόφαση της γερμανικής Ενεργειακής Αρχής αφενός υπαναχώρηση του Βερολίνου στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία κόντρα στον NordStream2 με το επιχείρημα ότι θα επιτείνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, και αφετέρου το πολιτικό αποτύπωμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης που γίνεται εντός Γερμανίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εκεί, δύο από τα τρία κόμματα που θα μετάσχουν στην νέα κυβέρνηση, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έχουν δεδηλωμένες, ισχυρές αντιρρήσεις στην λειτουργία του NordStream2.

Το «μπλόκο» έρχεται επίσης την ώρα που η Ε.Ε. δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αθέτηση της υπόσχεσης Πούτιν για αυξημένες ροές αερίου από την Gazprom μέσα στον Νοέμβριο, αλλά και εν μέσω εξαιρετικά δυσοίωνων προβλέψεων για τον χειμώνα.

Προειδοποίηση-σοκ για κυλιόμενα μπλακ άουτ τον χειμώνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευμάτων στον κόσμο, προειδοποίησε χθες για ισχυρό κίνδυνο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, ακόμη και κυλιόμενα μπλακ άουτ στην Ευρώπη, εάν προκύψει παρατεταμένη περίοδος ψύχους.

Ο Τζέρεμι Γουέιρ, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των FT Commodities Asia, δήλωσε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν ανεπαρκείς:  «Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο», είπε, προειδοποιώντας:. «Εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, υπάρχει ο κίνδυνος για κυλιόμενα μπλακ άουτ στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr