Γερμανία

Η οικονομία της Γερμανίας συνεχίζει να παράγει… ανησυχία: οι παραγγελίες προς τη γερμανική βιομηχανία αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, ένα αποθαρρυντικό σημάδι για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία στηρίζεται στην υπερμεγέθη μεταποιητική της βάση για να ανακτήσει την ανάπτυξη.

“Χαμηλές πτήσεις”

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν αύξηση της ζήτησης κατά 0,3% – υπολειπόμενα των προσδοκιών των αναλυτών για αύξηση 1,1%. Η άνοδος σε σχέση με τον Οκτώβριο – όπου σημειώθηκε πτώση 3,8% – οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τα διαρκή βιομηχανικά προβλήματα της Γερμανίας που προκαλούνται από την ενεργειακή κρίση και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση. Αυτή η κακοδαιμονία έχει πιθανότατα βυθίσει τη χώρα στην πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι τα στοιχεία στις 15 Ιανουαρίου θα δείξουν δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η βελτίωση των στοιχείων για τις βιομηχανικές παραγγελίες είναι πολύ μικρή για να προετοιμάσουμε μια ουσιαστική ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες“, δήλωσε ο Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING. “Χρειάζονται ακόμη πολλές ακόμη από αυτές τις θετικές ανακοινώσεις στοιχείων για να σηματοδοτηθεί οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας“. Η απειλή απεργιών στα τρένα, οι βίαιες διαμαρτυρίες εξαγριωμένων αγροτών και η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του ανασχηματισμού του προϋπολογισμού στο Βερολίνο μετά από μια δικαστική απόφαση-σοκ ταλανίζουν περαιτέρω τη χώρα.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Τα εμπορικά στοιχεία ήταν πιο θετικά. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7% από τον Οκτώβριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα εδώ και περισσότερο από 1,5 χρόνο. Αν και οι προοπτικές για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη φέτος είναι δυσοίωνες – η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Bundesbank. προβλέπει συνολική ανάπτυξη μόλις 0,4% – η οικονομική ύφεση μπορεί τουλάχιστον να βοηθήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% της ΕΚΤ. Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν άλμα 3,8% τον Δεκέμβριο, αν και ήταν μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Το Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung, γνωστό ως IMK, είναι πιο δυσοίωνο. Προβλέπει ότι η Γερμανία είναι πιθανό να βιώσει μια ελαφρά ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο έτος το 2024. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, αντιστοιχώντας στην περσινή πτώση, δήλωσε τη Δευτέρα το IMK. Μέχρι το τέλος του 2024, το ΑΕΠ θα μπορούσε να καταλήξει πίσω στο επίπεδο του 2019, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κοροναϊού. Αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα είχε “βιώσει μια χαμένη μισή δεκαετία οικονομικά” και θα έχανε πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για τη διατήρηση της ευημερίας και των θέσεων εργασίας στην πορεία προς ένα φιλικό προς το κλίμα μέλλον, ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr