«Μαχαιριά» στο πρώην πνευματικό τέκνο του και πλέον ορκισμένο εχθρό του, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο αυτοεξόριστος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν σε δηλώσεις του στο Mega Channel.

Ο Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί ως υπαίτιο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, τόνισε ότι Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και ότι Τουρκία και Ελλάδα θεωρούνταν για μία περίοδο “αδέλφια“.

Η Ελλάδα για μας είναι πολύ σημαντική. Τα δύο έθνη για μία περίοδο θεωρούνταν αδέλφια. Κάποιοι λοιπόν, ακολουθώντας λάθος τακτικές και στρατηγικές μάς χώρισαν από φίλους, από συνοδοιπόρους. Ίσως μία μέρα αυτοί οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν πάλι όλοι μαζί. Αν όμως αυτή η σύμπραξη μπορέσει να γίνει έστω και με τέτοιο τρόπο, πρέπει να αντιμετωπιστεί με εκτίμηση“, τόνισε ο Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999.

Προσέθεσε, δε, ότι “δεν θέλω να υποστηρίξω καμία πλευρά για οποιονδήποτε λόγο. Είτε κάποιος είναι αθώος είτε αδικημένος αυτοί τότε είναι δυνατόν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Αυτό διδάσκει άλλωστε ο ουμανισμός. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται είναι αναπόφευκτο να γίνει. Μπορεί μια χώρα να δείχνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας ευθύνης. Ωστόσο νομίζω ότι μόλις γίνει ξεκάθαρο δεν θα υπάρξουν διαφωνίες.

Στην Τουρκία και στη Συρία και σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που όταν σκέφτονται μια άλλη χώρα, η πρώτη που έρχεται στο νου τους είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα έδειξε γενναιότητα. Έδειξε ότι είναι μια χώρα αδερφός. Και εμείς λογω της αδελφοσύνης αυτής, τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. Έτσι θα γραφτεί στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας με φανταχτερό χρυσό και ασήμι. Είναι μια συμπεριφορά η οποία υπόσχεται ενότητα και ομόνοια για το μέλλον μας“.

Πηγή: economico.gr