Πωλ Τόμσεν

Στη γνωστή του …ρότα επέστρεψε ο γνωστός σε όλους στην Ελλάδα πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν συνταξιούχος Πολ Τόμσεν.

Χολή και “μαύρες” εκτιμήσεις για την Ελλάδα 

Ο Δανός οικονομολόγος που έχει πλέον ρόλο επισκέπτη καθηγητή στο LSΕ, εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, επικεντρώνοντας στις παθογένειες που γεννά το πελατειακό της σύστημα.

«Είμαι αρκετά απαισιόδοξος αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ευημερήσει μέσα στην ευρωζώνη. Δεν βλέπω την Ελλάδα να κλείνει κενά, αλλά αντιθέτως νομίζω ότι οι νέοι της θα συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν για να ευημερήσουν, κυρίως λόγω του πελατειακού συστήματος της χώρας», ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε πως βλέπει κίνδυνο να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντάς πως «δεν μπορείς να επιβάλεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν δεν τις θέλει το ίδιο το σύστημα».

Στη βάση αυτή έκανε ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι μη ρεαλιστικό, καθώς παρέχει συντάξεις «Βόρειας Ευρώπης».

Μάλιστα είπε πως όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σταματήσει να παρεμβαίνει στις αγορές χρέους, τότε «θα έρθει με βεβαιότητα ξανά στο προσκήνιο το «χάσμα Βορρά και Νότου». Κατά τον ίδιο, αυτό θα έχει συνέπειες.

Αναφερόμενος στη λύση που υιοθετήθηκε το 2018 για το ελληνικό χρέος ο Τόμσεν ήταν αρκετά ωμός.

«Όταν ως ευρωζώνη επιτρέπεις την προβολή εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα τόσο πολλών δεκαετιών, τότε δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος», είπε.

Σημαντική διόγκωση του χρέους για Ιταλία και Γαλλία 

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προχώρησε στην εκτίμηση ότι όταν η υγειονομική κρίση τελειώσει και η ΕΚΤ αρχίσει να αποσύρει τη στήριξη που παρέχει στα κράτη-μέλη, χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντική διόγκωση του χρέους τους, που θα καθιστά αναγκαία την αναδιάρθρωσή τους.

Ο κ. Τόμσεν δήλωσε μάλλον απαισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει στην ευρωζώνη, προβλέποντας παράλληλα ότι στο μέλλον θα επιστρέψει η ανάγκη για εφαρμογή μέτρων λιτότητας στις χώρες του Νότου.

«Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, σε 1, 2 ή 3 χρόνια, κάποια στιγμή όμως θα έρθει και τότε θα είναι μεγάλη η πίεση που θα ασκηθεί από τις χώρες του Βορρά προς τις χώρες του Νότου για μείωση του χρέους» είπε.

Αντίθετες εκτιμήσεις από Τόμας Βίζερ

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του EwG, Tόμας Βίζερ, επισήμανε ότι δεν διαβλέπει στο μέλλον την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα διάσωσης.

Πηγή: economico.gr