Ο Guardian αναλύει τον ρόλο του Τραμπ στην εμφύλια αναστάτωση των ΗΠΑ

Η άνοδος του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ για παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων και η απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης δίνουν μια μερική απάντηση σε ένα μεγάλο ερώτημα της αμερικανικής πολιτικής: μπορούν οι θεσμοί της χώρας να αντέξουν τις υπερβολές του Τραμπ;

Η αντίδραση που προκάλεσε το κατηγορητήριο κατά Τραμπ αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο ερωτηματικό: τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον;

Οι εκκλήσεις για εμφύλιο πόλεμο αυξήθηκαν

Όταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος νίκησε στις προηγούμενες εκλογές, οι ένοπλοι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας. Μέσα σε λίγα λεπτά από την απαγγελία του κατηγορητηρίου την περασμένη εβδομάδα, οι απειλές, ακόμη και οι εκκλήσεις για εμφύλιο πόλεμο αυξήθηκαν στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του.

Η βίαιη ρητορική δεν προέρχεται μόνο από τη βάση. Ο Ρεπουμπλικανός Κάρι Λέϊκ, από την Αριζόνα, ανακοίνωσε ότι «για να φτάσετε στον Πρόεδρο Τραμπ θα πρέπει να περάσετε πρώτα από εμένα, και θα πρέπει να περάσετε επίσης από 75 εκατομμύρια Αμερικανούς σαν εμένα… Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μέλη του NRA [Εθνικός Σύλλογος Όπλων ]». Ο ίδιος ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για «θάνατο και καταστροφή» εάν κατηγορηθεί σε άλλη υπόθεση, που αφορούν σε «μαύρες» πληρωμές.

Η έκρηξή του σε τέτοιες στιγμές έχει σκοπό να αποτρέψει την καταδίκη του – παρά την εξαιρετικά δεμένη υπόθεση που παρουσιάστηκε στο κατηγορητήριο, με τη γνωστή πλέον φωτογραφία των στοιβαγμένων κουτιών στο μπάνιο. Είναι κρίσιμο να αποφευχθεί η υστερία ή η μοιρολατρία σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η δημοκρατία των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, πέρσι, έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από δύο στους πέντε Αμερικανούς πιστεύουν ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι αρκετά πιθανός μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι η βία θα ήταν δικαιολογημένη προκειμένου να επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει μειωθεί από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να αριθμεί 12 εκατομμύρια. οι ΗΠΑ είναι μια ολοένα και πιο διχασμένη χώρα, με πολλούς από τους πολίτες της οπλισμένους , που στην πλειονότητά τους είναι λευκοί, άντρες και Ρεπουμπλικάνοι. Σύμφωνα με μια μελέτη, σχεδόν το 3% των ενηλίκων, ή 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αγόρασαν πυροβόλο όπλο για πρώτη φορά μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Απριλίου 2021.

Οι ΗΠΑ οδεύουν προς εκτεταμένη πολιτική βία

Ένα πλήθος αναλυτών προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να οδεύουν προς εκτεταμένη πολιτική βία. Η καθηγήτρια Barbara Walter σημειώνει στο βιβλίο της «Πώς ξεκινούν οι εμφύλιοι πόλεμοι» ότι δύο προϋποθέσεις είναι βασικές: όταν μια χώρα δεν είναι ούτε πλήρως δημοκρατική ούτε πλήρως αυταρχική. Η ίδια πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν το πρώτο στοιχείο και βρίσκονται κοντά στο δεύτερο, ακόμα κι αν η βραχυπρόθεσμη απειλή έχει υποχωρήσει κάπως από το 2021. Ωστόσο δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμφυλίου, αλλά υπάρχει σαφής ανησυχία για μία μεγάλη εμφύλια αναστάτωση.

Κανείς δεν προβλέπει μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων, όπως στη δεκαετία του 1860, πόσο μάλλον μια γεωγραφική διάσπαση. Αυτό που φοβούνται ορισμένοι ειδικοί είναι μια ασύμμετρη σύγκρουση ανταρτών από κάποιο αποκεντρωμένο κίνημα, με μικρές ομάδες ή μεμονωμένους επιτιθέμενους να στοχεύουν μειονοτικούς στόχους, όπως συναγωγές ή κλαμπ ομοφυλοφίλων, υποδομές ή πρόσωπα όπως δημοκρατικούς πολιτικούς, δικαστές και εκλογικούς αξιωματούχους . Ο Τραμπισμός θα μπορούσε να κατανοηθεί καλύτερα όχι ως ο ενορχηστρωτής μιας τέτοιας σύγκρουσης, αλλά ως ο καταλύτης. Οι άνθρωποι δεν θα πολεμούσαν τόσο για τον ίδιοτον Τραμπ, αλλά επειδή πιστεύουν ότι υποστηρίζει τα δικά τους συμφέροντα. Κι αν όχι αυτός, τότε σίγουρα κάποιος άλλος.

Δεν ξέσπασε βία κατά την ακρόαση κατηγορητηρίων στο Μαϊάμι, όπως κάποιοι φοβόντουσαν. Τα βασικά πρόσωπα της ακροδεξιάς βρίσκονται άλλωστε στη φυλακή: περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα που σχετίζονται με την 6η Ιανουαρίου και εκατοντάδες από αυτούς φυλακίστηκαν. Άλλοι φέρεται να πιστεύουν ότι ο  Tραμπ τους έχει εγκαταλείψει. Ωστόσο, η αύξηση των απειλών και της πολιτικής βίας τα τελευταία χρόνια είναι αναμφισβήτητη. Το ότι η γλώσσα του Τραμπ και των βοηθών του κάνουν αυτά τα σενάρια να ηχούν ως πιο πιθανά είναι σίγουρα, πλέον, αναμφισβήτητο.

ΠΗΓΗ: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr