Στο ανώτατο επίπεδο της Ε.Ε. φέρνει η Ελλάδα τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, με τη NAVTEX με την οποία ξαναβγαίνει στο Αιγαίο το «Oruc Reis», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συνομιλία Μητσοτάκη-Μισέλ

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας στη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο (σ.σ. Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο) θα συζητηθούν “οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο”».

Παράνομες ενέργειες

Τόνισε, δε, ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου «τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX νοτίως του Καστελλόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου» και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας, «έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ήδη αυστηρή ανακοίνωση για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ εκδόθηκε και αντι-NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία.

«Η ΝΔ είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή»

Αναφερόμενος στο τελευταίο ετάπ της δίκης της Χρυσής Αυγής και καθώς αναμένονται οι ποινές που θα επιβλήθούν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη, η οποία απέδειξε ότι όχι μόνο η κοινωνία, αλλά και η δικαιοσύνη άντεξαν. Ότι οι Θεσμοί και η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυροί. Ότι νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα».

Προσέθεσε, δε, ότι «όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα”, “η Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή”».

Επιστρέφει από Πορτογαλία ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, διαφοροποίησε το πρόγραμμά του, μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας.

Έτσι, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επιστρέφει εσπευσμένα σήμερα στην Αθήνα, ενώ κανονικά ήταν να επιστρέψει αύριο.

Πηγή: economico.gr