Ο καύσωνας θα μας ταλαιπωρήσει μια ακόμη εβδομάδα

Ο καύσωνας θα μας ταλαιπωρήσει μια ακόμη εβδομάδα: Η Πέμπτη ίσως να είναι και λίγο πιο ζεστή από την Τετάρτη ενώ την Παρασκευή δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο αλλά η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα και θα αρχίσει να υποχωρεί από το Σάββατο.

Αναλυτικότερα:

  • Την Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα είναι 38-39 στα ηπειρωτικά ενώ στα νησιά θα κυμανθούν στα 35-37 τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο.
  • Την Τρίτη η θερμοκρασία θα φτάσει έως 39 βαθμούς και μπορεί κατά τόπους να φτάσει και τους 40 βαθμούς.
  • Την Τετάρτη θα αγγίξει τους 41 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά ενώ την Πέμπτη τους 42.  Στην Αττική θα φτάσει τους 40 βαθμούς.

Γιατί συμβαίνει αυτό; – Τι λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι καύσωνες πια έχουν αλλάξει ως προς την συχνότητα, την ένταση αλλά και τη διάρκεια και τώρα πια αλλάζει και η εποχικότητα.

«Οι καύσωνες τον Ιουνιο ήταν εξαιρετικά σπάνιοι. Ένα κύμα πολύ σοβαρό ήταν για παράδειγμα το 1916, που είχε πλήξει τη χώρα μας. Έχουν υπάρξει μέρες μέσα στον Ιούνιο που είχαμε 40αρια ή διήμερα αλλά δεν ήταν αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας. Μετά είχαμε πάλι έναν καύσωνα το 2007 που σημειώθηκε τον Ιούνιο και από το 2007 και μετά, δηλαδή τα τελευταία 15 χρόνια βλέπουμε ότι τελικά δεν είναι τόσο πρώιμοι, δεν είναι τόσο σπάνιοι οι καύσωνες του Ιουνίου. Έχουν μια τάση να γίνοντια πιο συχνοί. Είχαμε και το 10 και το 16 και το 17, αυτός που βιώνουμε τώρα και περιμένουμε να δουμε τι θα γίνει στο μέλλον» λέει η Διευθύντρια Ερευνών  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα. 

Η πρόωρη έναρξη και η καθυστερημένη λήξη των καυσώνων έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι πρόωροι καύσωνες συσχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας/νοσηρότητας, κυρίως λόγω της έλλειψης εγκλιματισμού του πληθυσμού.

“Ευαίσθητη” η περιοχή μας

«Εμείς βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο ευαίσθητες στην κλιματική αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο και σε ότι έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, αλλά και σε ότι αφορά τον μελλοντικό θερμικό κίνδυνο που θα είναι αυξημένος. Έχει αποδειχθεί ότι αν δεν διατηρήσουμε τον 1,5 βαθμό στην παγκόσμια σε σχέση πάντα με την προβιομηχανική περίοδο, αλλά πάει στους δύο βαθμούς, τότε έχει υπολογιστεί ότι 400 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα εκτίθενται συνέχεια σε πολύ σοβαρό θερμικό κίνδυνο. Ή άλλη μελέτη δείχνει ότι 1,7 δις άνθρωποι κατά μέσο όρο κάθε 5 χρόνια, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πάρα, πάρα πολύ ισχυρό καύσωνα» αναφέρει η κ. Δήμητρα Φούντα.

Σε πολλές χώρες οι καύσωνες θεωρούνται ως τα πλέον καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον. Οι μελλοντικές εκτιμήσεις από τα κλιματικά μοντέλα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στη συχνότητα, στη διάρκεια και στην ένταση των καυσώνων στο πλαίσιο της παγκόσμιας θέρμανσης, με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη στο μελλοντικό θερμικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr