“Παρακαλώ περάστε από την εφορία…” Ο Αύγουστος θα είναι μήνας υπερσυσσώρευσης ειδοποιητηρίων, καθώς θα υπάρξουν περιπτώσεις φορολογουμένων που θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση φόρου εισοδήματος, δύο εκκαθαριστικά εισφορών στον ΕΦΚΑ (για την εκκαθάριση του 2019 και για την εκκαθάριση του 2020), αλλά και τη 2η δόση του ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανή παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση για τους φορολογούμενους με χρεωστικά εκκαθαριστικά καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μετάθεσης του χρόνου πληρωμής του φετινού φόρου πέραν του Φεβρουαρίου του 2022.

Έτσι, αν δοθεί δυνατότητα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τον Σεπτέμβριο -το ενδεχόμενο ήδη εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών- το πιθανότερο είναι ότι θα καταβληθεί τριπλή δόση τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι ανοικτό να συμπιεστεί και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Εκατοντάδες χιλιάδες αντιμέτωποι με το τετραπλό ειδοποιητήριο

Δεν έχουν βέβαια όλοι οι επαγγελματίες και τις τέσσερις αυτές υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες χιλιάδες οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το τετραπλό ειδοποιητήριο.

Ουσιαστικά, το τέλος Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος της ανοχής που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας και την έναρξη μιας περιόδου επιστροφής στην κανονικότητα και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων. Είναι από τώρα σαφές ότι όλη η επόμενη περίοδος θα είναι γεμάτη από υποχρεώσεις.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Σεπτέμβριος έχει και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ενώ αν υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι πιθανό να χρειαστεί η καταβολή τριπλής δόσης από όσους θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσα στον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, θα μετατεθούν τα δύσκολα –συνδυασμός φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ- για τον Οκτώβριο.

Το ότι ο Αύγουστος θα είναι δύσκολος μήνας, προκύπτει και από τα δημοσιονομικά στοιχεία. Τα φορολογικά έσοδα προγραμματίζεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά φέτος τα 4 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση έναντι 3-3,5 δισ. ευρώ που εισπράττονταν μέχρι τώρα από τις αρχές του χρόνου.

Το κρίσιμο για το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού είναι το πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες στη συσσώρευση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ειδικά μετά από ένα πολύμηνο διάστημα αναστολών και περιορισμένων καταβολών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr