Ο κίνδυνος “ρευστοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απώλεια στήριξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων είναι ορατός. Και αυτη η δυσάρεστη εξέλιξη για το κόμμα του κ. Τσίπρα τον οδηγεί στην τακτική  “αντιπλίτευση στα κάγκελα” και στο απονενοημένο αίτημα για πρόωρες εκλογές, με… τον κ. Μητσοτάκη καβαλάρη.

Αναζητώντας εξήγηση στο ανεξήγητο

Πολιτικοί παρατηρητές δεν μπορούν να εξηγήσουν τη χθεσινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή με όρους πολιτικής στρατηγικής. Την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις – ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται σε φίλιες ή κομματικές εφημερίδες – δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σημαντική υποχώρηση από τα ποσοστά ήττας των τελευταίων ποσοστών (από το 31,5% των εκλογών τοποθετείται από σειρά δημοσκοπήσεων, αν και αξιωματική αντιπολίτευση,  στο επίπεδο του +/- 23%) ο κ. Τσίπρας απαίτησε από τον κ. Μητσοτάκη να … παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές! Και αυτό την ώρα που και η ΝΔ  προηγείται τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται με συντριπτική διαφορά ως καλύτερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα σε όλες, μα όλες, τις δημοσκοπήσεις…

Όπως δεν μπορούν να κατανοήσουν την έκκληση του κ. Τσίπρα στους πολίτες να υπερασπίσουν το … Σύνταγμα της χώρας, και  να λειτουργήσουν με τρόπο που συνειρμικά παραπέμπει σε όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ από τους υποστηρικτές του Τραμπ: «Καλώ τους Έλληνες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Καλώ τους Έλληνες να επιβάλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το δικό τους αύριο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  • [Το εξωθεσμικό και επικίνδυνο, όπως χαρακτηρίστηκε, της ενέργειας αυτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του λίγη ώρα αργότερα και με αιχμηρό τρόπο συνέδεσε το επίμαχο «αίτημα» του κ. Τσίπρα με το φαινόμενο των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος». Φυσικά, απέκλεισε εκ νέου την προοπτική των πρόωρων εκλογών].

Τι σημαίνει η συμπεριφορά Τσίπρα

Η προσφορότερη εξήγηση που δίνουν οι πολιτικοί παρατηρητές από την (τουλάχιστον) παράτολμη συμπεριφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι αισθάνεται πολύ κοντά του την ανάσα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, πολύ πριν ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεδιπλώσει το πολιτικό του σχέδιο. Και αυτό δείχνει τουλάχιστον την απογοήτευση από την ισοπεδωτική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και την προσδοκία αξιοπρεπέστερης αντιπολίτευσης από το νέο ΠΑΣΟΚ – απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι ανάγκη να έχει ουσιώδη αντίλογο.

Ήδη στο “Πρώτο Θέμα” που κυκλοφορεί σήμερα δημοσιεύεται δημοσκόπηση της Marc που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να απέχει από το ΣΥΡΙΖΑ μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Να επιστρέφει δηλαδή ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 15% τη στιγμή που το κόμμα του κ. Τσίπρα να χάνει τη στήριξη των 20 μονάδων (ΣΥΡΙΖΑ 19,2% – ΠΑΣΟΚ 15,2%).

Ανεξάρτητα από τις “λεονταρισμούς” του κ. Τσίπρα στη Βουλή, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις διεργασίες και στις νέες ισορροπίες στον χώρο της αντιπολίτευσης, γιατι όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις, αφυπνίζεται η παραταξιακή συνείδηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετανάστευσαν στο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια των μνημονίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr