Μητσοτάκης Λιβύη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον νέο Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά τον οποίο συνεχάρη για το σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Ντμπεϊμπά να επισκεφθεί προσεχώς την Λιβυη. Η συζήτηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα που επιβεβαιώνει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου.

Η νέα προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ορκίστηκε χθες, ενώπιον του κοινοβουλίου, στην ανατολική πόλη Τομπρούκ. Η μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά έχει ως βασική αποστολή να οδηγήσει την Λιβύη στις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Υπέρ του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης που προέκυψε ως αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των δυνάμεων που εμπλέκονται στον λιβυκό εμφύλιο, έχει ανοιχτή φιλοτουρκική τοποθέτηση και μετά τον ορισμό του τάχθηκε δημόσια υπέρ του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων μάλιστα, ο Ντμπεϊμπά ταξίδεψε στην Τουρκία και συναντήθηκε μυστικά με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχόλησαν και το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, με φόντο τα τουρκικά ανοίγματα στην Αίγυπτο.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση στην Γενεύη και με τον ειδικό αποσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπρις.

Πηγή: economico.gr