τρίτη δόση

H απόφαση ελήφθη, είναι πλέον οριστική και ανακοινώθηκε σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσει και στην χώρα μας από το Σεπτέμβριο, με πρώτες στην σειρά τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Το ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση, την λεγόμενη «αναμνηστική», με εμβόλιο mRNA, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια επεσήμανε ότι «κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι», για να τονίσει ότι «έχουν όμως κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους».

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση, είπε ότι «θωρακίζει άτομα που παραμένουν ευάλωτα στην λοίμωξη», καθώς επίσης και ότι δρα ως υπενθύμιση «στο ανοσιακό σύστημα για να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων».

Με Pfizer και Moderna η τρίτη δόση

Η τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (Pfizer, Moderna) για όλους, ακόμα κι αν στις δύο πρώτες δόσεις ο πολίτης έχει λάβει σκεύασμα από την AstraZeneca ή την J&J.

Ποιοι και πότε θα εμβολιαστούν πρώτοι

Προτεραιότητα στην τρίτη δόση θα έχουν οι εξής ομάδες:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή
  • Άτομα με HIV λοίμωξη

«Η τρίτη δόση δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο εμβολιασμός όλων», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου, γνωστοποιώντας ότι η πλατφόρμα για τους ευπαθείς πολίτες θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο.

Στον μέσο όρο της Ευρώπης οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα αναμένεται να χορηγηθούν 32.000 δόσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση όσον αφορά στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών στην Ευρώπη», είπε, καλώντας τους ανεμβολίαστους να επισπεύσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει ακόμα και αυθημερόν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότο «δεν φαίνεται να ανοίγει θέμα υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr