Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά όσοι χρησιμοποιείτε Windows, χαμένος κάπου στα… ενδότερα του λειτουργικού προγράμματος της Microsoft, βρίσκεται ακόμα ο Internet Explorer (ΙΕ) ο πάλαι ποτέ πιο δημοφιλής φυλλομετρητής σελίδων του διαδικτύου (browser).

(διά του λόγου το αληθές, ιδού και ένα screenshot από τον laptop του γράφοντος:

κλείνει η παρένθεση).

Όπως μπορείτε να δείτε, η Microsoft, όχι μόνο διατήρεί κρυμμένο τον Explorer, αλλά η πρώτη σελίδα του παρακινεί τους χρήστες να τον εγκαταλείψουν και να περάσουν στον Edge, τον νέο browser της εταιρείας, ο οποίος πριν από ένα χρόνο αναβαθμίστηκε σημαντικά και πλέον είναι ανταγωνιστικός του Chrome της Google και των άλλων διαδεδομένων browsers.

Τέλος υποστήριξης το 2022

Ήδη από το 2016 η Microsoft προσπαθεί με κάθε τρόπο να «σκοτώσει» τον ΙΕ και να πείσει τους χρήστες να περάσουν στον Edge, o οποίος είναι ένας σύγχρονος και πολύ σταθερός φυλλομετρητής: ήδη έχει διακόψει την υποστήριξη στις εκδόσεις 7, 8, 9 και 10, ωστόσο ο ΙΕ μοιάζει «πολύ σκληρός για να πεθάνει», κυρίως γιατί πολλές επιχειρήσεις τον χρησιμοποιούν ακόμα ως τον εσωτερικό τους browser.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον τα… ψωμιά του ΙΕ είναι μετρημένα: η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει εντελώς την υποστήριξη για το πρόγραμμα Internet Explorer ως τις 15 Ιουνίου 2022, πράγμα που σημαίνει πως οιοδήποτε πρόβλημα ή κενό ασφαλείας στον browser δεν θα επιλύεται, αλλά θα παραμένει, καθιστώντας τον ευάλωτο σε επιθέσεις, ιούς, και κάθε είδους κακόβουλο λογισμικό.

«Λύση συμβατότητας»

Για να κάνει πιο γλυκό το τέλος του ΙΕ, η εταιρεία υπενθύμισε ότι το IE Mode είναι ενσωματωμένο στον Edge, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε παλαιούς ιστότοπους και εφαρμογές που βασίζονται στον Explorer. Επίσης, εξήγησε ότι όλα τα στοιχεία από τον ΙΕ μπορούν να μετεγκατασταθούν στον Edge με μερικά κλικ, καθώς το λογισμικό των Windows 10 περιλαμβάνει ήδη το νέο πρόγραμμα περιήγησης.

Για να γίνει κατανοητό πόσο πολύ ήθελε να απαλλαγεί από τον ΙΕ η Microsoft, το 2019 ο επικεφαλής κυβερνοασφαλείας της εταιρείας, Κρις Τζάκσον, δήλωσε σε ανάρτησή του ότι ο Explorer δεν θεωρείται καν… browser από τον ίδιο, αλλά μόνο μια «λύση συμβατότητας», τονίζοντας ότι η Microsoft δεν υποστηρίζει τα νέα διαδικτυακά στάνταρ για τον ΙΕ και ουσιαστικά κάλεσε τους χρήστες να τον εγκαταλείψουν.

Το οριστικό τέλος φθάνει

Μάλιστα, το μακρινό 2006 το περιοδικό PC World κατέταξε τον ΙΕ 6 μεταξύ των 25 χειρότερων τεχνολογικών προϊόντων μέχρι τότε, θυμίζοντας ότι το 2004 η αμερικανική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών κάλεσε τους χρήστες του διαδικτύου να χρησιμοποιούν οιονδήποτε άλλο browser εκτός από τον ΙΕ 6, λόγω των πολλών κενών ασφαλείας που είχε.

Για να είμαστε δίκαιοι, το γεγονός ότι ο ΙΕ αποτελούσε λειτουργικό κομμάτι των Windows έκανε τη χρήση του σχεδόν υποχρεωτική, οπότε τον εξέθετε και σε ευκολότερη κριτική, ωστόσο, τελικά, η ουσία είναι ότι ένα ιστορικό κομμάτι της τεχνολογίας -με ουκ ολίγες κακές στιγμές- βαίνει οριστικά προς το τέλος του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr