Το σενάριο του καθολικού lockdown στη Θεσσαλονίκη, το οποίο συζητιέται εδώ και μέρες, γίνεται πραγματικότητα, καθώς, εκτός δραματικού απροόπτου, η πόλη από αύριο το πρωί μπαίνει σε αυστηρή καραντίνα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα, ακόμα και στο λιανεμπόριο, και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με SMS και θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από το νομό και προς αυτόν, ωστόσο, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην ημέρα από την κυβέρνηση.

Κικίλιας: «Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου»

Τις αποφάσεις είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε από τη συμπρωτεύουσα και μετά από συσκέψεις με γιατρούς και τοπικούς φορείς ότι «μόλις ολοκληρώθηκε μια ομολογουμένως δύσκολη σύσκεψη. Θα στηρίξω και θα στηρίξουμε τους ιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, κάποιοι λίγοι διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων.

Η επιδημία του κοροναϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση, την κόπωση, το άγχος, την αγωνία και τα προβλήματα του κόσμου όμως η Δημόσια Υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Η Κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι κάποιοι δεν άκουσαν.

Είμαστε υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία. Γι’ αυτό και θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κοροναϊός στη Θεσσαλονίκη».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κι αυτός είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την καραντίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

Πηγή: economico.gr