Τουρκία S-400

Ο κύβος ερρίφθη από το αμερικανικό Κογκρέσο για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400: Μετά την Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ της επιβολής σκληρών κυρώσεων στην Αγκυρα για την αγορά  του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Οι κυρώσεις ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του νόμου για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών. 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και για τις κυρώσεις και μόνο 13 ψήφισαν εναντίον.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στο Όβαλ Γραφείο για να υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι θα μπλοκάρει με βέτο το νομοσχέδιο για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ούτε με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Ρελάνς Τραμπ με κυρώσεις light;

Σύμφωνα με τα αμερικανικά media όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ παίζει “διπλό παιχνίδι” στο θέμα της Τουρκίας, καθώς οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει ήδη υπογράψει διάταγμα για επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας για τους S-400 – κυρώσεων όμως, που είναι πολύ πιο ήπιες από εκείνες που ψήφισε το Κογκρέσο.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος επιχειρεί την μεγάλη πολιτική “ντρίπλα” προσπαθώντας να ρίξει στα μαλακά τον Ταγίπ Ερντογάν και να διασώσει την Τουρκία από τις πολύ πιο σκληρές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η επόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Bloomberg και το Reuters η λίστα των κυρώσεων Τραμπ έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε.

Πηγή: economico.gr