Η μεγάλη αντεπίθεση που εξαπέλυσε οι δυνάμεις της Ουκρανίας στο Χάρκοβο τους έχει επιτρέψει να ανακαταλάβουν σημαντικές πόλεις και περίπου 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δείχνουν, μάλιστα, ότι έχουν φτάσει να απειλούν και τις αποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς, στις οποίες θεωρητικά η ρωσική κυριαρχία ήταν αδιαμφισβήτητη (τουλάχιστον στο Λουγκάνσκ).

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, λοιπόν, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην οποία ήλπιζαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι συνεργάτες του στις 24 Φεβρουαρίου, ότα ξεκίνησαν την “ειδική επιχείρηση”. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως τις μετδίδουν τα διεθνή Πρακτορεί, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις ρωσικές δυνάμεις στα μέτωπα του πολέμου, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη ανησυχία στη Μόσχα , η οποία βρίσκεται ενώπιον σοβαρών αποφάσεων.

Ο κύβος ερρίφθη και ο Πούτιν πήρε τη μεγάλη απόφαση

Έτσι, εδώ και καιρό, έχουν ενταθεί οι φωνές που καλούν τον Πούτιν να κάνει την κίνηση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει ξανά το πάνω χέρι στη Ρωσία: Να κηρύξει και επισήμως τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αντί της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει μια άμεση συνέπεια: Θα του επιτρέψει, εφόσον το επιλέξει, να προχωρήσει σε (γενική ή μερική) επιστράτευση, ενισχύοντας αποφασιστικά τα αποδυναμωμένα στρατεύματά του στο μέτωπο.

Πλέον, υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις πως ο κύβος ερρίφθη και ο Πούτιν πήρε τη μεγάλη απόφαση. «Κλειδί» στις εξελίξεις θα αποτελέσουν τα δημοψηφίσματα που φέρονται έτοιμοι να οργανώσουν οι κυβερνήτες και πρόεδροι των περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία και τους φιλορώσους αυτονομιστές – στο Ντονμπάς, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζιε.

Δημοψήφισμα για να γίνει το Ντόνετσκ τμήμα της Ρωσίας

Οι δηλώσεις που έκαναν, προμηνύοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

«Σας ζητώ, το συντομότερο δυνατό, στην περίπτωση θετικής ετυμηγορίας στο δημοψήφισμα – κάτι για το οποίο δεν έχουμε αμφιβολία – να δεχθείτε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ ως τμήμα της Ρωσίας», τονίζει σε μήνυμά του προς τον Πούτιν ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. «Είμαι βέβαιος ότι η ρωσική ηγεσία θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», είπε από την πλευρά του και ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, κάνοντας λόγο για «θρίαμβο της ιστορικής δικαιοσύνης».

Όσο για τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται στις δικές του δηλώσεις, που αφορούσαν στην επόμενη μέρα: «Η είσοδος σε ρωσικό έδαφος αποτελεί έγκλημα, το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των δυνάμεων αυτοάμυνας που διαθέτουμε».

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Εφόσον τα δημοψηφίσματα διεξαχθούν και οι παραπάνω περιοχές ενταχθούν στη Ρωσία, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί μετά. Όσον αφορά στη Μόσχα, το πιθανότερο είναι πως θα ζητήσει επισήμως διαπραγματεύσεις, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, έτσι ώστε να κατοχυρώσει τα «κεκτημένα» της.

Το Κίεβο, όμως θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Θα επιδιώξει να ανακαταλάβει και αυτές τις περιοχές, προκαλώντας την κήρυξη πολέμου από τον Πούτιν και την κινητοποίηση όλης της ρωσικής «μηχανής» και την εμπλοκή στις μάχες εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη στρατιωτών; Ή θα βάλει «πάγο», υποσχόμενο να δώσει την απάντηση στο μέλλον, όταν το κρίνει εφικτό;

Η τελική απόφαση, προφανώς, θα κριθεί και από τις επιλογές που θα κάνει η Δύση, χωρίς την οποία η Ουκρανία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντέξει.

Πηγή: economico.gr