Ολαφ Σολτς

O σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς είναι, οριστικά, πλέον ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία μετά από περίπου δύο μήνες διαβουλεύσεων απέκτησε σήμερα νέα κυβέρνηση τριμερούς συνασπισμού. Πρόκειται για την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φολελευθέρων (FDP), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι μαζί με την προγραμματική συμφωνία συγκρότησής της.

«Έχουμε συμμαχία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς ξεκινώντας την παρουσίαση των κοινών θέσεων τις οποίες θα ψηφίσουν άμεσα τα τρία κόμματα.

Ο Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών

Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία – “κλειδιά”, ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας και Περιβάλλοντος αντίστοιχα.

Η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950 και θα αποκλείσει από την εξουσία τα CDU / CSU, που βρίσκονταν στην κυβέρνηση κατά τα τελευταία 16 χρόνια.

Πως μοιράζονται τα υπουργεία

Το SPD, εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνει τα υπουργεία:

 • Άμυνας
 • Εσωτερικών
 • Υποδομών
 • Εργασίας
 • Υγείας
 • Οικονομικής Συνεργασίας

Οι Πράσινοι (Die Grünen) αναλαμβάνουν τα υπουργεία:

 • Εξωτερικών
 • Οικονομίας και Κλίματος
 • Οικογένειας
 • Γεωργίας
 • Περιβάλλοντος

Το FDP αναλαμβάνει τα υπουργεία:

 • Οικονομικών
 • Δικαιοσύνης
 • Μεταφορών
 • Εκπαίδευσης

Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Πράσινοι θα έχουν δικαίωμα να ορίσουν τον υποψήφιο επίτροπο της χώρας, αν ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν είναι από τη Γερμανία. Επίσης, σύμφωνα και πάλι με το Reuters, η Γερμανία θα απλοποιήσει τη διαδικασία απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας, δίνοντας τη δυνατότητα οι πολίτες να έχουν πάνω από μία υπηκοότητα.

Η τριμερής συμμαχία έχει δεσμευθεί για τον εκσυγχρονισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και της επιτάχυνσης των μέτρων για την προστασία του Κλίματος.

Ακόμη, οι ηγέτες των SPD, Πρασίνων και FDP συμφώνησαν να αυξήσουν τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές κατά 25%,  να θέσουν ως στόχο την κυκλοφορία τουλάχιστον 15 εκατ. ηλεκτρικών αυτοκίνητων μέχρι το 2030, καθώς και να βάλουν τέλος στην χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας επίσης μέχρι το 2030.

“Θέλουμε να τολμήσουμε μεγαλύτερη πρόοδο”, είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση του κορονοϊού και ότι ο εμβολιασμός είναι το “όπλο” για την καταπολέμησή του. Ο ίδιος τόνισε ότι υποστηρίζει πως ο εμβολιασμός θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτικός για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ακόμη, δήλωσε ότι σχεδιάζονται τεράστιες επενδύσεις.

Οι συνεργασίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αποτελούν πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής, σημείωσε.

Παράλληλα, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε πως τα τρία κόμματα θα κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να ανακοπεί το 4ο κύμα του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, απηύθυνε κάλεσμα για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων επαφών αυτό το χειμώνα “για να διατηρήσουμε την υγεία όλων μας”.

Επιστροφή στα αυστηρά όρια για το χρέος

Σύμφωνα με τη συμφωνία των 177 σελίδων, τα τρία κόμματα θα επιταχύνουν τις επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, επιστρέφοντας παράλληλα σε αυστηρά όρια χρέους από το 2023 και έπειτα.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει επιδείξει την ευελιξία του. Σε αυτή τη βάση, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, να διατηρήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους και την διατήρηση των φιλικών προς το κλίμα επενδύσεων», αναφέρεται στην συμφωνία.

«Η περαιτέρω εξέλιξη των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να βασίζεται σε αυτούς τους στόχους για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ενόψει των προκλήσεων της εποχής. Το σύμφωνο θα πρέπει να γίνει πιο απλό και πιο διαφανές», προστίθεται.

Στην προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνεται και η νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης.

Στο περιβαλλοντικό μέτωπο, η νέα γερμανική κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίσει ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ, πιο φιλόδοξες τιμές δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα για την παροχή κινήτρων για γρήγορη έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα και πιο επιθετική υποστήριξη για μια οικονομία υδρογόνου. Η νέα κυβέρνηση θα εισαγάγει και εθνικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η τιμή των εκπομπών CO2 δεν θα πέσει κάτω από 60 ευρώ ανά τόνο μακροπρόθεσμα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα ελάχιστο επίπεδο τιμολόγησης.

Ακόμη, τα τρία κόμματα συμφώνησαν ότι θέλουν να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα αφού τα κόμματα επικυρώσουν την προγραμματική συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr