Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας του κοροναϊού ως τις 14 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα την καθιστά επιβεβλημένη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο τόνισε ότι είναι πιο αργή από το αναμενόμενο. Στάθηκε ακόμη στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας απομακρύνεται χρονικά.

Ελπίδα από τα εμβόλια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ελπίδα που δίνουν τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 και υπογράμμισε με έμφαση ότι θα είναι στην χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και την ίδια τιμή.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρέαν και ότι θα υπάρξει καμπάνια για να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επίσης, είπε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μόλις γίνει η πρώτη παραλαβή, ενώ εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα το μήνα.

Ανοίγουν τα καταστήματα εποχιακών 

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από τις 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά εποχιακά είδη, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις του γ.γ. Εμπορίου για τις λεπτομέρειες (ωράριο, κλπ). Τα ίδια είδη θα μπορούν να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανυπόστατους ισχυρισμούς σχετικά με τα στοιχεία για την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα, λέγοντας ότι υιοθετεί πρακτικές συνωμοσιολογίας και ψευδών ειδήσεων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς όπως και ο ΕΟΔΥ αλλά και οι ειδικοί και πως οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δίνει την πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας.

Πηγή: economico.gr