Ελ Σαλβαδόρ bitcoin

Την ώρα που πολλές χώρες, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ρυθμιστικές αρχές τηρούν επιφυλακτική στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων, μια χώρα της λατινικής Αμερικής ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα από αυτά ως νόμιμο νόμισμά της.

Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ λοιπόν γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί ως νόμιμο νόμισμα της το bitcoin, το οποίο θα λειτουργεί σε πρώτη φάση παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο, που είναι το επίσημο νόμισμα της χώρας. Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μέσω μιας κυβερνητικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό bitcoins αξίας 30 δολαρίων σε κάθε πολίτη της χώρας που θα θελήσει να ακολουθήσει το νέο νομισματικό σύστημα. Η εφαρμογή που ονομάζεται Chivo είναι ένα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ψηφιακό πορτοφόλι και θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες της από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου.

Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές

«Αυτό που κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τη χρήση του bitcoin και του συστήματος ψηφιακών νομισμάτων ως ένα μέσο που θα λειτουργήσει ευεργετικά στην οικονομία της χώρας» ανέφερε ο Μπουκέλε στο διάγγελμα του στο οποίο προσπάθησε να εξηγήσει στους πολίτες της χώρας γιατί η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση. Ο Μπουκέλε με διαγράμματα και γραφικά επιχείρησε να εξηγήσει στους πολίτες τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμη και σε λειτουργικό iOS και σε Android. Οι κάτοχοι των bitcoins στη χώρα θα μπορούν είτε να συναλλάσσονται με αυτά είτε αν το επιθυμούν να ανταλλάσσουν με δολάρια. Εχουν αρχίσει μάλιστα να τοποθετούνται στο Ελ Σαλβαδόρ τα πρώτα ATM συναλλαγών με bitcoins.

Διάψευση φημών

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που υπήρξαν ότι σύντομα οι πληρωμές μισθών και συντάξεων θα γίνονται σε bitcoin και επέμενε στην πειραματική μορφή του εγχειρήματος. Ανέφερε ότι δεν θα μπορεί κάποιος να μετατρέψει τον τραπεζικό του λογαριασμό από δολάρια σε bitcoin αλλά η μετατροπή θα γίνεται μόνο από τα κρυπτονομίσματα που θα διαθέτει στο ψηφιακό του πορτοφόλι. Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτού του πειράματος για να διαπιστωθεί αν τα κρυπτονομίσματα έχουν μέλλον και εκτός κυβερνοχώρου.

Απογείωση της τιμής

H απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ -το οποίο αγόρασε αρχικά 400 bitcoin, προκειμένου να αρχίσει την πειραματική χρήση του κρυπτονομίσματος- έδωσε ώθηση στην αξία του: αργά το βράδυ της Δευτέρας η τιμή του bitcoin αυξήθηκε κατά 1,49% και η ισοτιμία του έφθασε τα 52.580 δολάρια. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος σταδιακά θα φθάσει τις 56.000 δολάρια. Πάντως, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ είναι επιφυλακτικοί έναντι της χρήσης του bitcoin, λόγω της αστάθειας στην τιμή του, αλλά και λόγω φόβου ότι η εισαγωγή του θα προκαλέσει αύξηση του ρίσκου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr