Ταμείο Ανάκαμψης

«Ο κύβος ερρίφθη» και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θ’ αρχίσει να υλοποιείται αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία έχει επιλέξει τέσσερα προγράμματα, για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και θα ενταχθούν άμεσα στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου.

Οι πρώτες τέσσερις επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο

Η υλοποίηση των τεσσάρων αυτών προγραμμάτων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ θ’ αρχίσει μέσα στο Σεπτέμβριο. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τρέξουν τις διαδικασίες ώστε και άλλα προγράμματα να είναι έτοιμα για χρηματοδότηση και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Ιούνιο.

Τα τέσσερα προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το Σεπτέμβριο είναι τα εξής:

  • Το “Εξοικονομώ επιχειρώντας”, δηλαδή το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για εμπορικά ακίνητα, με προϋπολογισμό 420 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων-κατοικιών και η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
  • Παρεμβάσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με προϋπολογισμό 520 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας. Επίσης ευνοούνται οι συνεργασίες τόσο σε επίπεδο του πρωτογενούς τομέα όσο και τα cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η εκτίμηση είναι ότι τέτοια προγράμματα θα συμβάλουν στην αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 375 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, ώστε να υπάρξει διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, που θα δώσει έμφαση στον θεματικό τουρισμό, με προϋπολογισμό 260 εκατομμύρια ευρώ. Η δράση θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας -αξιοποίηση ιαματικών πηγών- τον Αγροτουρισμό και τη Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό Τουρισμό, καθώς και την προσβασιμότητα στις παραλίες

Πόροι 10 δις κάθε χρόνο για την επόμενη εξαετία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022 – 2025 που θα στείλει η χώρα μέσα στις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα απορροφά κάθε χρόνο μέσα στην επόμενη εξαετία ,  κοινοτικούς πόρους ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων  ευρώ.

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 4% του ΑΕΠ και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαλειφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα από το 2025. Παράλληλα το δημόσιο χρέος  αναμένεται να μειωθεί από 204,8% του ΑΕΠ φέτος,  κάτω από το 160% του ΑΕΠ το 2025.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στα τέλη του 2022 ή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν επιτόκια δανεισμού τα οποία θα τείνουν στο μηδέν ή ακόμη θα γίνονται  και αρνητικά με δεδομένη τη σταθερή βιωσιμότητα του χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr