Λαβρόφ κορονοϊού

«Κόλαφος» στα σχέδια Ερντογάν για τουρκικό «ποδι» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη Μόσχα, καθώς από τα πλέον αρμόδια χείλη διαψεύστηκε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία θα στείλει ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή.

Σαφής η πρόβλεψη της συμφωνίας

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε χωρίς καμία περιστροφή ότι «δεν πρόκειται να βρεθούν τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υπάρχει σαφής πρόβλεψη γι’ αυτό στην κοινή δήλωση των ηγετών (σ.σ. του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών)».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δραστηριότητα των «Τούρκων παρατηρητών» θα περιοριστεί στο κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας που θα δημιουργήσουν από κοινού Μόσχα και Άγκυρα στο Αζερμπαϊτζάν, σε σημείο απομακρυσμένο από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο θα προσδιοριστεί σε μελλοντικό χρόνο και χωριστά από τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Κανένας Τούρκος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μάλιστα, ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου ομόλογού του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ήταν απολύτως σαφής: το ρωσοτουρκικό κέντρο θα είναι ακίνητο, δεν θα στέλνει αποστολές και σε αυτό θα συνεργάζονται ισότιμα Ρώσοι και Τούρκοι ειδικοί.

Ουσιαστικά ο Λαβρόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο φυσικής παρουσίας Τούρκων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι το κέντρο θα λειτουργεί εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας drones για να ελέγχει την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να διαπιστώνει ότι τηρείται και από τις δύο πλευρές η εκεχειρία, για την οποία είπε ότι ως τώρα δεν παρατηρείται κάποια προσπάθεια ανατροπής της.

Αντιθέτως, η Ρωσία θα στείλει ειρηνευτική δύναμη στην διαφιλονικούμενη περιοχή, με τον Λαβρόφ να τονίζει ότι πρέπει οι Ρώσοι να στηριχθούν ώστε να πετύχουν στο έργο τους, δηλαδή την επιστροφή της ζωής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στην κανονικότητα.

Πληροφορίες: TASS

Πηγή: economico.gr