Ο Λευκός Οίκος μειώνει τη σημασία της συνάντησης του Μπάιντεν με τον Ερντογάν

Εξόχως αποκαλυπτική για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά αναμένεται να είναι η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, σήμερα Τετάρτη. Σύμφωνα με παρατηρητές στην Αθήνα, ο «συμβιβασμός» του τούρκου προέδρου να άρει το βέτο απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι έχει προεκτάσεις και στις διαπραγματεύσεις του με την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον δίνουν άλλη ερμηνεία στη συνάντηση αυτή. Όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, κατεβάζοντας τις προσδοκίες, “αναμένουμε, κάποια στιγμή, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν”.

“Θα περάσουν λίγο χρόνο μαζί”

Όλα αυτά συνάβησαν πριν από την ανακοίνωση του προέδρου της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, ότι οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Όπως αναφέρει το hellas journal (Μιχάλης Ιγνατίου) “αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Ερντογάν πέτυχε να αναγκάσει τον κ. Μπάιντεν να τον συναντήσει. Και έχει σημασία ότι είναι η τρίτη φορά που παίζει το ίδιο παιγνίδι, του ταραξία και του επιτήδειου ουδέτερου, και οδηγεί το Λευκό Οίκο να του προσφέρει έστω και λίγο χρόνο για να μιλήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο”.Υπάρχει και άλλη ανάγνωση: Ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχθηκε “να τα πει” με τον Ερντογάν υπό τον όρο να αποσύρει το βέτο…

Οι πάντες βρέθηκαν απέναντι του…

Αν και οι πληροφορίες από την Τουρκία παρουσίαζαν ένα ανυποχώρητο Ερντογάν, ο καθορισμός της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο έδειξε ότι οδηγείτο η κατάσταση σε εκτόνωση. Άλλωστε ο Ερντογάν δεν είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Οι πάντες βρέθηκαν απέναντι του…

Άλλωστε, ο ανώνυμος αξιωματούχος (που στους δημοσιογράφους είναι γνωστός), ο οποίος έκανε την ενημέρωση την Δευτέρα στη Γερμανία, αυτό υπονόησε: ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εξαρτήσει την πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Ερντογάν ανάλογα με την πρόοδο στο μείζον, για την Αμερική, ζήτημα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η προμήθεια της Τουρκίας των F- 16 από τις ΗΠΑ

Διπλωμάτες παρακολουθούν τις εξελίξεις και σημειώνουν ότι θα έχει ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση τόσο με την προμήθεια της Τουρκίας των F- 16 από τις ΗΠΑ αλλά και της αμερικανικής στάσης στις δεδηλωμένες προθέσεις της Άγκυρας για τη Συρία. Θα μπορούσε ένα «Συρία γιοκ» από τον Μπάιντεν να σημάνει αναζήτηση μίας νέας κρίσης στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας;

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν μέχρι και τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ – Τουρκίας και το τι θα επιλέξει να πει, αλλά και να μην πει, ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας και τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους αλλά και την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό.

Αν θα επιλέξει να ανοίξει δηλαδή το σύνολο της ατζέντας των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και αν αυτό θα σημαίνει ότι θα τηρήσει τα προσχήματα και θα μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr