Λοβέρδος έδωσε το σύνθημα για την ηγεσία

Το σύνθημα της αντίστροφης μέτρησης για την κούρσα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, με το πολιτικό «μανιφέστο» που κατέβασε εκδήλωση «Πολίτες με Αξιοπρέπεια» – την εκδήλωση που διοργάνωσε η Δυναμική Κοινωνία, η νέα κίνηση του πρώην υπουργού Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

Η ομιλία Λοβέρδου ήταν ουσιαστικά και η πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κόντρα στην Φώφη Γεννηματά, κι ενδεχομένως κόντρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Οι τέσσερις άξονες της “πλατφόρμας Λοβέρδου”

Σ’ αυτή την «πλατφόρμα» Λοβέρδου τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες:

  • Η μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση – δηλαδή, η εποικοδομητική και όχι μηδενιστική αντιπολίτευση
  • Ο προσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως «υπαρξιακού αντιπάλου» του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ ως «ιδεολογικού αντιπάλου»
  • Η επαναφορά σε πρώτο πλάνο του brand του ΠΑΣΟΚ χωρίς εγκατάλειψη του ΚΙΝΑΛ
  • Ο στόχος να υπερδιπλασιάσει το Κϊνημα Αλλαγής τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές προκειμένου να ξαναγίνει δύναμη εξουσίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος οριοθετώντας στην ομιλία του τις σχέσεις με τα άλλα κόμματα  χαρακτήρισε ως υπαρξιακό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «αποκαλεί τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας, που θα καταλάμβανε εάν ερχόταν και πάλι στην εξουσία».

“Η Δημοκρατική Παράταξη του κέντρου και της κεντροαριστεράς”

Δίνοντας το στίγμα του για το πώς βλέπει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε πως «είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της κεντροαριστεράς».

«Εμείς του ΠΑΣΟΚ είμαστε συνέχεια των κομμάτων του Χ.Τρικούπη, του Ελ.Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου, του Α. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη. Είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα πρόσωπα αυτά χάραξαν με σαφήνεια τα όρια ανάμεσα τόσο στον ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ, όσο και στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε προσθέτοντας πως «είναι απολύτως σαφές, πως η απόπειρα καπηλείας της ιστορίας εκθέτει τελικά τους ίδιους τους κάπηλους», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Σε ό,τι αφορά την Ν.Δ. επεσήμανε πως « με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ σήμερα, τις συντηρητικές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, συναντιόμαστε στις βασικές συνταγματικές, αστικοδημοκρατικές αρχές και αξίες, στον καλώς εννοούμενο συνταγματικό ωφελιμισμό: να ζούμε δημοκρατικά, να ζούμε ελεύθεροι, να προστατεύεται η οικονομική μας ελευθερία, να είναι στόχος η ευημερία μας. Συναντιόμαστε με άλλα λόγια, γιατί μας διαπνέει ένας κοινός συνταγματικός ρεαλισμός»

Ασκώντας όμως και κριτική στα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ, ο κ. Λοβέρδος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η κυβέρνηση « απλώς ισχυρίζεται πως κάνει μεταρρυθμίσεις. Στην πράξη, όμως, και σε κρίσιμα θέματα, οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται μόνο στον τίτλο των νομοσχεδίων και των πολιτικών της και όχι στο περιεχόμενό τους. Μνημονεύω εδώ εντελώς ενδεικτικά την αλλαγή του νομικού πλαισίου για το περιβάλλον ως προς τη δόμηση εκτός σχεδίου πόλεως,  τη δήθεν συντόμευση των διαδικασιών υπογραφής των δημοσίων συμβάσεων,  το νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών κλπ»

“Στόχος να τπερδιπλασιάσει το ΠΑΣΟΚ τις δυνάμεις του”

Κλείνοντας  έθεσε και τον εκλογικό πήχη για τις επόμενες κάλπες, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ, για να μετατραπεί σε πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, πρέπει να γίνει και πάλι δύναμη εξουσίας, δηλαδή να υπερδιπλασιάσει σε πρώτη φάση τις δυνάμεις του. Όποιος αγνοεί το ρόλο και την ισχύ του πολιτικού μεγέθους, ή δεν μπορεί να τον κατακτήσει, τότε δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινή μας υπόθεση».

Με αυτή την τελευταία αναφορά είναι προφανές ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε προφανές μήνυμα και προς την Φώφη Γεννηματά – κυρίως, για το ενδεχόμενο εκείνο όπου οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Πηγή: economico.gr