Ρωσία πράκτορες

Με μια καταγγελία – «φωτιά» ο εξόριστος ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφκσι προκαλεί θύελλα στο Βερολίνο υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δίκτυο ρώσων πρακτόρων στον κύκλο της Μέρκελ με προεκτάσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eurobserver, o Xοντορκόφσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει συμμάχους στον κλειστό κύκλο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ .

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πράκτορες αυτοί  αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου υπέρ του Κρεμλίνου σε κράτη της Ε.Ε., όπως η Τσεχία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία.

Ο ρόλος Πριγκόζιν στην Ελλάδα

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, εκατομμυριούχος επιχειρηματίας προσκείμενος στο Κρεμλίνο προσπάθησε να δημιουργήσει ένα φιλικό προς την Μόσχα κόμμα στην Ελλάδα γύρω από τον Έλληνα πολιτικό, Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη.

Όπως γράφει το Euroobserver, ο Πριγκόζιν δραστηριοποιούνταν στην παροχή γερμανικών εξαρτημάτων για ρωσικά όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά και στη στρατολόγηση Γερμανών πολιτικών για τη νομιμοποίηση ύποπτων εκλογικών αποτελεσμάτων σε φιλορωσικές χώρες στην Αφρική.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος

Επίσης, οι μηχανισμοί τρολ διαδικτύου του Πριγκόζιν συμμετείχαν στην δημιουργία αντιγαλλικού κλίματος σε αφρικανικές χώρες και στην πρόκληση διπλωματικών συγκρούσεων μεταξύ Ιταλίας –Γαλλίας.

Για την Κύπρο γίνεται αναφορά στην πρώην Εισαγγελέα, Ελένη Λοϊζίδου η οποία «ανεπίσημα έδινε συμβουλές στις ρωσικές Αρχές για πολλά χρόνια, παρέχοντας εσωτερικές πληροφορίες» και «έκανε παρεμβάσεις σε νομικές υποθέσεις υπέρ του Κρεμλίνου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr