Οικονομικά κίνητρα στους πολίτες ώστε να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ευρωπαϊκής κατασκευής ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στο πρώτο συγκεκριμένο βήμα του με στόχο να απαντήσει στις επιδοτήσεις «Αγοράστε αμερικανικά» του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μεταδίδει το Politico.

«Θα είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα μεταρρυθμίσει τα κριτήρια για το μπόνους αυτοκινήτου», είπε στο πλαίσιο ομιλίας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων για την επανεκβιομηχάνιση. «Θα υποστηρίξουμε μπαταρίες και οχήματα με θετικό αποτύπωμα άνθρακα που παράγονται στην Ευρώπη», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως «μικρή επανάσταση».

Τα νέα μέτρα θα συμπεριληφθούν σε προσεχές «νομοσχέδιο για την πράσινη βιομηχανία», το οποίο πρόκειται να εγκριθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, πριν συζητηθεί στη γαλλική βουλή.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε προστατευτικοί, δεν πρόκειται να κλείσουμε την αγορά, αλλά δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων για να επιταχύνουμε τη μη ευρωπαϊκή εκβιομηχάνιση», είπε ο Μακρόν, επικαλούμενος τον κινεζικό ανταγωνισμό αλλά και το πακέτο Μπάιντεν για παροχή κινήτρων στην αμερικανική πράσινη τεχνολογία βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει για ευρωπαϊκή απάντηση στις επιδοτήσεις της Ουάσιγκτον από πέρυσι, όταν εγκρίθηκαν, ωθώντας τις Βρυξέλλες να καταγγείλουν τα μέτρα των ΗΠΑ ως βλαπτικά προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ο Μακρόν προέτρεψε την ΕΕ να λάβει παρόμοια μέτρα για τις μπαταρίες.

«Δεν θέλω η Ευρώπη να υποστηρίζει μπαταρίες που δεν κατασκευάζονται στην Ευρώπη, γιατί ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Κινέζοι βοηθούν τις μπαταρίες που κατασκευάζονται στην Ευρώπη», είπε ο Μακρόν.

«Όταν φορολογούμε το κεφάλαιο, το κεφάλαιο φεύγει»

«Οταν η βιομηχανία φθίνει, η χώρα καθίσταται ανίκανη να παράξει πλούτο και να διατηρήσει την ανεξαρτησία της», αναφέρει εξάλλου σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Challenges ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως «επί 30 χρόνια ήμασταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν κατάφερε να νικήσει στη μάχη με τη μαζική ανεργία, που είχε τόσες δυσκολίες με τα δημόσια ελλείμματα και το εξωτερικό εμπόριο».

«Η επανεκβιομηχάνιση ισοδυναμεί με τη δημιουργία αγοραστικής δύναμης, με τη χρηματοδότηση του κοινωνικού μας μοντέλου, με το να βρούμε λύσεις στην οικολογική μετάβαση, με το να δημιουργήσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας, να προσελκύσουμε την καινοτομία και τις δεξιότητες σε όλους τους τομείς, να μειώσουμε το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου και, ασφαλώς, να βάλουμε τέλος στην υποβάθμιση της υπαίθρου», επισημαίνει ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξηγεί ακόμη ότι η στρατηγική επανεκβιομηχάνισης έχει ξεκινήσει και υπάρχουν ήδη «τα αποτελέσματα της συνεκτικής οικονομικής πολιτικής» που ακολουθείται, μεταδίδει το ΑΠΕ. «Ακούμε συχνά να λέγεται ότι πρέπει να έχουμε επανεκβιομηχάνιση και, παράλληλα, να φορολογήσουμε τους πλούσιους. Όταν όμως φορολογούμε το κεφάλαιο, το κεφάλαιο φεύγει. Πρόκειται για έναν γαλλικό παραλογισμό!» λέει ο Εμανουέλ Μακρον.

Απέναντι στις ΗΠΑ, και σ’ έναν κόσμο που συνεχώς επιταχύνεται, ο πρόεδρος Mακρόν θεωρεί ότι «πρέπει να συνεχίσουμε με μεγάλη ταχύτητα επενδύοντας στην έρευνα, στις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η κβαντική, ο κυβερνοχώρος και η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και σε καθαρές τεχνολογίες, όπως είναι η πυρηνική ενέργεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr