Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η στάση του Γάλλου προέδρου απηχεί την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στη Συμμαχία για το τουρκικό μπλόκο στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, και συζήτησε μαζί του το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής.

Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.

Εγγύηση της ασφάλειας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε δε τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Στην ουσία ο Μακρόν δεν έκανε κάτι άλλο από το να εκφράσει τη δυσφορία που επικρατεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για το «παζάρι» στο οποίο έχει επιδοθεί η Τουρκία προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη στη συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών, επιχειρώντας να αποσπάσει διάφορες δεσμεύσεις που την εξυπηρετούν.

H σημασία της παρέμβασης

Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η έκφραση αυτή δυσφορίας έγινε ενώπιον του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά με τη στάση του έναντι της Τουρκίας, έχοντας χαρακτηρίσει τις ανησυχίες που εκφράζει η Άγξυρα περί την ασφάλειά της ως δικαιολογημένες.

Η παρέμβαση Μακρόν προοιωνίζεται ένα, τουλάχιστον, ενδιαφέρον διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να πει το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, επιμένοντας στις επιφυλάξεις της και ζητώντας γραπτές δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr