Μακρόν Ερντογάν

Η μετωπική σύγκρουση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμμανουέλ Μακρόν αλλάζει επίπεδο στο, ήδη βαριά προβληματικό, κεφάλαιο των σχέσεων της Ευρώπης με την Αγκυρα. Και η επιχείρηση του τούρκου προέδρου να προσδώσει θρησκευτικό χαρακτήρα στην πολιτική «τζιχάντ» που εξαπολύει ανοίγει εξαιρετικά επικίνδυνες παγίδες και θέτει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώπιον καταλυτικών διλημμάτων για την περαιτέρω σχέση της με την Τουρκία.

Ο Μακρόν αποκαλύπτει το σχέδιο Ερντογάν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έκανε χθες το καθοριστικό βήμα βγάζοντας το «πρόβλημα Ερντογάν» από το πλαίσιο μιας στενής, γαλλοτουρκικής σύγκρουσης, και μετατοπίζοντάς το στην πραγματική του διάσταση – σε ευρωτουρκικό ζήτημα.

Ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ ανακοίνωσε ότι, μετά το προσκλητήριο Ερντογάν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, το Παρίσι ζήτησε από την Ε.Ε. να λάβει μέτρα κατά της Αγκυρας. Και επιβεβαίωσε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα θέσει το «ζήτημα Ερντογάν» στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Η Γαλλία ζητά από την Ευρώπη να πάρει θέση (και μέτρα)

«Η Γαλλία είναι ενωμένη», είπε, «και η Ευρώπη ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία, για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Ριστέρ.

Στην πραγματικότητα, η κίνηση Μακρόν θέτει την Ευρώπη ενώπιον της αλήθειας που, επί πολύ καιρό, δεν ήθελε να δει: Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι απλός «ταραξίας» της περιοχής, δεν διεκδικεί μόνον ζώνες επιρροής από την Συρία και την Λιβύη έως το Ναγκόρνο Καραμπάχ και δεν «τσακώνεται» με την Ελλάδα για «αμφισβητούμενα ύδατα».

Ο μεγάλος εκβιασμός στο όνομα του Ισλάμ

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διαδεχθεί το Ιράν σε ρόλο ηγέτη του Ισλάμ, να χρησιμοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ως αιχμή των νέο-οθωμανικών του οραμάτων, και να εκβιάσει την Ευρώπη με όπλο τον θρησκευτικό φανατισμό και διχασμό.

«Στην σκιά της αποδυνάμωσης του Ιράν», έγραψε η γερμανική Handelsblatt,, “ο Ερντογάν θέλει να γίνει ηγέτης των μουσουλμάνων…  Οι επιθέσεις του στη Γαλλία και τη Γερμανία και οι παραβατικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από το γεγονός ότι η χώρα παρακμάζει οικονομικά εξαιτίας της ίδιας της δικής του πολιτικής.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ θα πρέπει να αντιταχθούν σθεναρά στη συστηματική προσπάθεια του Ερντογάν να εκφοβίσει την ΕΕ και να αποκτήσει επιρροή στους μουσουλμάνους στα κράτη-μέλη».

“Ο Ερντογάν στήνει κρίση στην Ευρώπη”

«Οι προκλήσεις του Ερντογάν», επεσήμανε και η FAZ, «δεν είναι τυχαίες, είναι υπολογισμένες. Γνωρίζει ότι μπορεί να επιτύχει πιο πολλά στο εσωτερικό της Γαλλίας παρά στην Γερμανία. Ποντάρει στο ότι πολλοί Τούρκοι έχουν αρνητική εικόνα για τη Γαλλία, επειδή στην χώρα υπάρχει ισχυρό λόμπι των Αρμενίων και επειδή ζουν εκεί πολλοί Κούρδοι.

Ο Ερντογάν, βάσει αυτού του σχεδιασμού, προχωρά τώρα σε παρατεταμένη κρίση με την Ευρώπη», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα, δείχνοντας πως πρόθεση του τούρκου προέδρου είναι να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, και κατ΄επέκταση ρήγμα στην Ευρώπη.

Η απάντηση της Ευρώπης

Τα έως τώρα μηνύματα από το Βερολίνο, και οι διαβεβαιώσεις για αλληλεγγύη προς το Παρίσι στο όνομα των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, δείχνουν πως μέχρι στιγμής το σχέδιο Ερντογάν δεν περνάει. Το ζητούμενο είναι αυτό το μήνυμα να επιβεβαιωθεί, με τον πλέον ισχυρό τρόπο και με μέτρα κατά της Τουρκίας και στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Πηγή: economico.gr