Παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών -μετά από μια εκρηκτική περίοδο αντεγκλίσεων και ad hominem επιθέσεων- φαίνεται ότι το Παρίσι και η Άγκυρα βρίσκονται και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης.

Μάλιστα, η κατάσταση που διαμορφώνεται περιγράφηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5 και στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Ερντογάν: Ο σουλτάνος που προκαλεί την Ευρώπη”.

Φόβοι για εξτρεμιστές

Όταν ο Μακρόν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να παρέμβει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022, δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο: «Φυσικά. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι καν συγκαλυμένες. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να έχουμε καθαρό κεφάλι».

Ήδη, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών στη χώρα, την περίοδο των εκλογών, αλλά και των ακροδεξιών Τούρκων εθνικιστών, «Γκρίζων Λύκων», οργάνωση που το Παρίσι έθεσε εκτός νόμου στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

«Καρότο και μαστίγιο»

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Μακρόν «έστειλε μήνυμα» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «θα πρέπει να κάνουμε το παν ώστε η Τουρκία να μη γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να κινηθεί προς τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, μια απόφαση που θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη και αρνητική για εμάς».

Ωστόσο, επανερχόμενος στα σενάρια περί τουρκικής ανάμειξης στις γαλλικές εκλογές, ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κάτι τέτοιο: «Δεν θέλω να εμπλακώ ξανά σε μια ειρηνική σχέση (σ.σ. με την Τουρκία), όταν στο παρασκήνιο γίνονται τέτοιες κινήσεις», ξεκαθάρισε.

Στο «παρά πέντε» της Συνόδου

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται «στο παρά πέντε» της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της Τουρκίας και της δράσης της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε μια στιγμή που -θεωρητικά, τουλάχιστον- Παρίσι και Άγκυρα επιχειρούν να διορθώσουν τις σχέσεις τους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Γαλλία -η οποία έχει τραυματιστεί βαριά από τον ισλαμικό εξτρεμισμό- θέλει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, ότι οιαδήποτε απόπειρα ανάμειξης στις εκλογές του 2022 δεν θα γίνει ανεκτή.

Πηγή: economico.gr