Γαλλία έκτακτη ανάγκη

Ο κοροναϊός “σαρώνει” και πάλι την Ευρώπη

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου σε όλη τη Γαλλία, γεγονός που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στη συνέχεια τις λεπτομέρειες σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Συγκεκριμένα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τεσσάρων εβδομάδων, από τις 9:00 το βράδυ έως τις 6:00, το πρωί στην περιοχή του Παρισιού (Ile-de-France) και Λιλ, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν , Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μοντπελιέ

Η κυβέρνηση επιθυμεί παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι και το Δεκέμβριο, αλλά δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Οι υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό εξάλλου ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 ξεπέρασε σήμερα τους 9.100, για πρώτη φορά από τις 25 Ιουνίου.

Ορατό νέο lockdown στη Γερμανία

Διορία δέκα ημερών έδωσε στους Γερμανούς η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιώντας ότι αν δεν συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα προστασίας, θα επιβάλει νέο lockdown.

Το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία καταγράφηκαν 5.132 νέα κρούσματα, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των αρχών.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ακόμη κι αν δεν αποτελούν hotspots του νέου κορωνοιού.

Επιπλέον, αναμένεται να ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας στο εμπόριο τροφοδοσίας εάν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υπερβαίνει τους 35 ανά 100.000 κατοίκους σε μια περιοχή μέσα σε επτά ημέρες.

Στη σημερινή σύνοδο για τη νόσο Covid-19, η Μέρκελ μαζί με 16 πρωθυπουργούς γερμανικών κρατιδίων θα ανακοινώσουν μία ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης της επέλασης του νέου κορωνοϊού με πιο αυστηρά μέτρα, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι, ο Σοσιαλδημοκράτης Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προειδοποίησε για ένα νέο lockdown – πιθανότατα τα Χριστούγεννα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δίκτυο n-tv.

Πηγή: economico.gr