Μακρόν Ευρώπη

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. δεν θα είναι η Ελλάδα εκείνη που θα θέσει ζήτημα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Θα είναι η Γαλλία και ο Εμμανουέλ Μακρόν που θα αξιώσει από την Ευρώπη δυναμική απάντηση στο τουρκικό πρόβλημα – ένα πρόβλημα, που η στρατηγική Ερντογάν μετατρέπει πλέον σε παγκόσμια αποσταθεροποιητική απειλή.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, παρ’ ότι το θέμα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης είναι αποκλειστικά η πανδημία, θα καλέσει, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τους ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν θέση απέναντι στην ανεξέλεγκτη πλέον επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν και θα ζητήσει μέτρα κατά της Τουρκίας.

Βαρύ κλίμα κατά Ερντογάν στην Ευρώπη

Αμεσες αποφάσεις δεν αναμένονται, το πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο που θέλει επαναξιολόγηση του τουρκικού ζητήματος στην τακτική σύνοδο του Δεκεμβρίου, το κλίμα όμως για την Αγκυρα βαραίνει επικίνδυνα ακόμη και μεταξύ των πιο σταθερών υποστηρικτών της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  στο RTL, προσθέτοντας ωστόσο πως οι υβριστικές επιθέσεις Ερντογάν κατά του γάλλου προέδρου ήταν «απαράδεκτες».

Η μετωπική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμμανουέλ Μακρόν, όπως  και η προσπάθειά του να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο και να προκαλέσει ρήγματα στην Ευρώπη στο όνομα του Ισλάμ, ενεργοποιεί πλέον συναγερμό στην ηγεσία της Ε.Ε. για το έως που μπορεί να φθάσει ο τούρκος πρόεδρος.

Οι δισταγμοί της Μέρκελ

Ο συναγερμός αυτός έχει φθάσει και στην γερμανική καγκελαρία, παρ’ ότι λίγοι είναι εκείνοι που αναμένουν άμεση αντίδραση από την Ανγκελα Μέρκελ.

Είτε λόγω του προσφυγικού και των γνωστών σχέσεων οικονομικής εξάρτησης Γερμανίας και Τουρκίας, είτε λόγω της γνωστής βραδύτητάς της στην λήψη των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων, το πιθανότερο είναι πως η γερμανίδα καγκελάριος θα επιχειρήσει να αγοράσει ξανά χρόνο και να δώσει περιθώρια εκτόνωσης στην Αγκυρα.

Η πίεση όμως και προς το Βερολίνο κλιμακώνεται απ’ όλες τις πλευρές, εντός και εκτός συνόρων, και αργά ή γρήγορα η Μέρκελ θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στον διεθνή αντισυστημικό κίνδυνο που εκπροσωπεί πια ο Ταγίπ Ερντογάν και την δέσμευσή της στον γαλλογερμανικό άξονα.

Süddeutsche Zeitung: Επιτέλους, βάλτε όρια στον Ερντογάν

Ενδεικτικό των διλημμάτων και του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το άρθρο της Süddeutsche Zeitung , η οποία επισημαίνει:

«Ο Ερντογάν χρειάζεται πλέον καθημερινά ταραχές. Έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό. Το τουρκικό νόμισμα και μαζί η οικονομία της χώρας βρίσκονται σε καθοδική πορεία και δεν υπάρχει καμία ορατή βελτίωση. Η επανεκλογή του δεν είναι καθόλου σίγουρη αυτή τη στιγμή και αντιμετωπίζει επίσης συνταγματικά προβλήματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν τροφοδοτεί τους Τούρκους με τα συναρπαστικά του θέματα: τη διαμάχη για το φυσικό αέριο με τους Έλληνες και την υπόλοιπη ΕΕ στη Μεσόγειο, τις ναυτικές ασκήσεις και τις εκδρομές από τα ερευνητικά πλοία».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Αυτή η στάση δεν οφείλεται μόνο στην εσωτερική πολιτική. Ο Ερντογάν παρουσιάζεται όλο και περισσότερο σαν ένας πραγματικά μεγάλος Τούρκος και ένας σκληρός ισλαμιστής.

Η πραγματικότητα και η επίφαση πιθανότατα δεν μπορούν πλέον να διαχωριστούν. Ο Ερντογάν δύσκολα μπορεί να παίξει τον προστάτη όλων των αδελφών μουσουλμάνων αν δεν ταυτιστεί με την ιδεολογία τους. Το πιο σημαντικό θα ήταν όμως να τεθούν όρια στον τούρκο ηγέτη για τις προκλήσεις τους. Επιτέλους, πρέπει να τεθούν όρια στον Πρόεδρο».

Πηγή: economico.gr