Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι η Ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων μπορεί να διαρκέσει «εβδομάδες, ακόμη και μήνες». Όπως δήλωσε ο Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον Πολωνό Πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η αντεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει και θα αναπτυχθεί για αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους τις τελευταίες δύο ημέρες κι ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν πολλές κωμοπόλεις στο νότο και στα ανατολικά της χώρας.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα ήθελε η αντεπίθεση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο νικηφόρα, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να ξεκινήσει μία περίοδος διαπραγματεύσεων σε καλύτερες συνθήκες.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας συναντήθηκαν, ως γνωστόν,  στο Παρίσι για να συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας και μια σαφή πορεία της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, πριν από τη σύνοδο κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας που θα γίνει τον Ιούλιο.

Ωστόσο, φάνηκε ότι οι ηγέτες έστειλαν κάποια  διαφορετικά μηνύματα, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν από το δείπνο εργασίας στο Παρίσι. Ενώ ο Ντούντα ζήτησε να δοθεί στην Ουκρανία «ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μια ξεκάθαρη προοπτική» για τη μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Σολτς ήταν λιγότερο πρόθυμος, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις ήταν «έντονες». ΟΚαγκελάριος είπε ότι συζητούν για τις εγγυήσεις ασφαλείας από την έναρξη του πολέμου κι ότι έχουν λάβει αρκετές αποφάσεις να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτή η συζήτηση μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και των εταίρων της στις ΗΠΑ είναι αρκετά έντονη κι ότι θα οριστικοποιηθεί η θέση τους, όταν βγουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μακρόν ζήτησε να δοθούν στην Ουκρανία «ισχυρές και απτές» εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά σταμάτησε να διεκδικεί την πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Μακρόν, ο Σολτς και ο Ντούντα δεσμεύτηκαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.

Ο Σολτς είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» και είπε ότι η χώρα του είχε επίσης εγκαταστήσει συστήματα για την επισκευή όπλων κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίθεσης. Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία έχει «εντείνει τις παραδόσεις» όπλων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr