Μακρόν Τουρκίας

Το σκληρό χαρτί της διακοπής της τελωνειακής σύνδεσης Ευρώπης – Τουρκίας θα παίξει ο Εμμανουέλ Μακρόν στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1, o γάλλος πρόεδρος θα προτείνει στην επόμενη σύνοδο του συμβουλίου της Ευρώπης, την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο  της συστηματικής πλέον αντεπίθεσης  του Παρισιού απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν.

Λε Ντριάν: “Απειλή” για την Γαλλία η συμπεριφορά Ερντογάν

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο Europe 1 είχε προειδοποιήσει τον τούρκο πρόεδρο ότι προκαλεί πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές περιεχόμενό τους.

Είχε χαρακτηρίσει επίσης τη συμπεριφορά του τούρκου προέδρου ως «απειλή», ενώ μιλώντας από το βήμα της Γερουσίας διαμήνυσε πως έχει ξεπεραστεί ένα όριο στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Φερό, σχετικά με τη δράση που σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση για «να ενεργήσει αποφασιστικά ενάντια στην επιρροή του τουρκικού καθεστώτος στην εθνική επικράτεια», ο Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε:

«Έχουμε μια μακρά λίστα σοβαρών διαφωνιών με την Άγκυρα», υποστήριξε. «Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε ξεπεράσει με την Τουρκία ένα απαράδεκτο όριο μεταξύ δύο συμμαχικών χωρών. Προσβολές, συκοφαντίες, η επιθυμία να υποκίνησης μιας εκστρατείας μίσους κατά της Γαλλίας και της Ευρώπης, είναι εντελώς διαφορετικής φύσης.

Αυτές είναι απειλές. Περιμένουμε λοιπόν τον Τούρκο Πρόεδρο να θέσει αμέσως τέλος σε αυτές τις συμπεριφορές. Και δεν θα ανεχθούμε επίσης αυτό το μίσος και αυτή η βία να εξάγονται στη γαλλική επικράτεια με την υποστήριξη μικρών ομάδων που δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα υπηκοότητας».

“Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”

Ο Λε Ντριάν είπε επίσης, ότι η σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας υπερβαίνει τα σύνορα αυτών των δύο χωρών. «Δεν είναι μόνο μια γαλλο-τουρκική διαφορά αλλά μια επίθεση κατά της Ευρώπης και των αξιών της», δήλωσε, προσθέτοντας: «Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της μέχρι τον Δεκέμβριο, τότε θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι »,

Γαλλικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι εξετάζεται η επιλογή της διακοπής της τελωνειακής σύνδεσης, σημειώνοντας πάντως πως απαιτείται η ομόφωνη θέση και των υπολοίπων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: economico.gr